Home » Uittips » 10 Leuke uitjes voor in de winter
Kasteel Muiderslot Muiden

10 Leuke uitjes voor in de winter

Ook in de winter is er van alles te doen en te beleven. Er zijn voldoende leuke uitjes voor in de winter, zowel binnen als buiten en voor groot en klein. Hieronder 10 leuke winterattracties voor het hele gezin.

1. Madurodam, Den Haag

Twinkelende lichtjes, versierde huizen, schaatsers op de grachten, dat is Madurodam in de wintertijd ten voeten uit. Madurodam in de winter betekent een en al gezelligheid. Via de winterspeurtocht met ambachtelijk tintje zijn de mooiste plekjes te ontdekken. Daarna eventjes lekker genieten van een kopje snert, warme chocolademelk en poffertjes op het Winterplein. In het fonkelende familiepark gaat de Elfstedentocht gegarandeerd door. Daarnaast zijn er nog veel meer bijzondere gebouwen en interactieve miniaturen. Vlieg ook eens mee met The Flying Dutchman en maak een tijd- en ruimtereis over de Amsterdamse kanalen en de schepen in de Rotterdamse haven.

2. Spoorwegmuseum, Utrecht

Tijdens de winterperiode verandert het Spoorwegmuseum in Utrecht tijdelijk in een wintersprookje met fonkelende decoraties, eindeloos veel lampjes, antieke draaimolen en zelfs een indoorijsbaan waarop je tussen de oude treinen door kunt schaatsen. Maak eens een spannende rit in het donker terwijl je langs levensgrote stalen monsters rijdt. Of stap een in het koninklijke rijtuig, bezoek het stoomtheater en ga mee in de tijd van de Oriënt Express. In de prijswinnende 4D-simulator De Vuurproef kun je zelf ervaren hoe het vroeger was om een trein te besturen. Tussen al die attracties door kun je lekker genieten van een kop snert, poffertjes, warme chocolademelk en zelf je marshmallows roosteren boven het knisperend vuur.

3. Orchideeën Hoeve, Luttelgeest

De Orchideeën Hoeve is niet alleen een boerderij waar je bloemetjes kunt kijken. Integendeel zelfs, het is heel veel meer dan dat. Er is een jungle, een vlindervallei, een waterval, bijzondere planten en bloemen. Er zijn alpaca’s, flamingo’s, ringstaartmaki’s en nog veel meer dieren. Tijdens de wintermaanden verandert de Orchideeën Hoeve in een echte winterdroom met sprookjesachtige decors en romantische fonteinen. Maak een magische wandeling en proef de heerlijke winterse lekkernijen. 

4. Toverland, Sevenum

Tijdens het winterseizoen zijn alle themawerelden van Toverland in het Noord-Limburgse Sevenum geopend. Tijdens ‘Winter Feelings’ is Port Laguna dé hotspot. Deze winterse lagune met duizenden fonkelende lichtjes en betoverende decoraties is een lust voor het oog. Trek de schaatsen aan of zoef in de bandenbaan in een band naar beneden. Daarna warm je je eventjes op bij het kampvuur om vervolgens een ritje te maken in een outdoorachtbaan. Maak eens een ritje in de houten achtbaan Troy of Spinning Coaster Dwervelwind als je durft. Of geniet van hartverwarmende shows, entertainment en heerlijke winterse lekkernijen.

5. Winterkasteel Muiderslot, Muiden

In het Winterkasteel Muiderslot ontdek je hoe het leven op het kasteel er vroeger in de winter uitzag. Dat was echt geen pretje en lang niet altijd zo knus als je denkt. Je ontdekt hoe de mensen in vroeger tijden aan warmte, licht, water en eten kwamen. In de ridderzaal ervaar je de winterse feesten van weleer, met bijbehorende luxe spijzen. Op de binnenplaats knappert het kampvuur, branden de kaarsen en staat de winterse kost en de warme chocolademelk al op je te wachten. Tevens kun je zelf stokoude spelletjes spelen of luisteren naar oude verhalen en muziek.

6. Amsterdam Light Festival, Amsterdam

Ondanks dat de dagen kort zijn, blijft het in hartje Amsterdam nog lang licht tijdens Amsterdam Light Festival. Zowel te voet via een speciale wandelroute of al varend in een rondvaartboot kun je speciaal ontworpen lichtkunstwerken bewonderen. In de winter van 2022 op 2023 is het thema Imagine Beyond. Je ontdekt hier de wereld van de verbeelding en kunt je fantasie de vrije loop laten bij het bestaan van omhoogstromend water, virtuele bruggen en pratende lampen.

7. Wandelen en fietsen

Je knapt er altijd van op, het kan vrijwel overal en het kost je zo goed als niets: wandelen. Ga er eens lekker op uit als het buiten wat frisser is en het een beetje waait. Je kunt je eigen wandelroute bedenken, maar er worden ook overal diverse leuke winterwandelingen georganiseerd waaraan je kunt deelnemen. 

Datzelfde geldt voor de fiets. Tijdens de koude wintermaanden kun je ook eventjes de fiets pakken. Ook dat kan vrijwel overal en kost je eigenlijk niets. 

8. Wintercircus

Wintercircussen zijn altijd extra sfeervol met tal van grappige, spannende en muzikale acts. Het Wintercircus Pallasso in Den Bosch is een circus met een nostalgisch tintje. Met rondzwierende acrobaten, grollende clowns, behendige jongleurs en rijkelijk gedecoreerde kostuums krijg je de avond van je leven.

Het Wereldcircus in Amsterdam Carré staat bol van de rondvliegende acrobaten met hun capriolen op dunne koordjes en dansende paarden. 

Het Kerstcircus Ahoy heeft onlangs haar 50ste verjaardag gevierd. Dat betekent een bijzondere editie met feestelijke outfits, scheurende motoren, een bonte verzameling paarden en illusionist Bianca Farla. 

9. Holiday On Ice

Artiesten vertonen hun kunsten op en hoog boven het ijs in de show Supernova van Holiday On Ice. Beleef een betoverende tocht via de poolwereld en het noorderlicht. ervaar een sneeuwstorm, vuurwerk en aanschouw oogverblindende kostuums. Je kunt de show bijwonen in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Den Bosch en Groningen.

10. Musicaltheater

Eventjes genoeg van de kou? Bezoek dan eens het warme theater. Samen met je hele gezin kun je daar eventjes heerlijk wegdromen bij musical Tina over Tina Turner, Disneys Aladdin – Alles wat je wenst!, Carmina Burana, The Harry Potter Symphony of misschien bij 14, het theaterspektakel over Johan Cruijff. Er is meer dan genoeg keuze.

Deel dit bericht