Eventjes heerlijk op stedentrip in Nederland. Lekker de gewone, alledaagse dingetjes doen, maar dan in een andere stad. Lekker uit eten, winkelen, museumpje pakken, rondwandelen, het voelt als een vakantie. Zeker als zo’n stad iets eigens, iets verrassends heeft. Zoals het theedrinken in het voormalige stadspaleis van de Nassaus, een proeverij van een lokale kruidenlikeur of natuurkundige schatten aanschouwen in het Teylers Museum. Hieronder 12 Nederlandse steden die uitstekend geschikt zijn voor een heerlijke weekendje weg.
Tilburg – Noord-Brabant
Het Noord-Brabantse Tilburg is een gezellige studentenstad en heeft enkele spraakmakende musea. In Museum De Pont, gevestigd in een voormalige wolspinnerij, kun je hedendaagse kunst bewonderen. Het Textiel Museum is gevestigd in een voormalige textielfabriek uit de 60-er jaren van de 19e eeuw. Kruip in de huid van een productdesigner en ontwerp je eigen sokken of sjaal in je eigen kleuren en met je eigen tekst. Vervolgens rolt jouw eigen product uit de hypermoderne breimachine.
De Spoorzone, langs het Tilburgse spoor, is een groot park dat wordt gebruikt om te sporten, luieren en zelfs om te kamperen. Naast woningen staan er ook een campus en heel veel horeca. Tevens vind je hier de monumentale LocHal dat verkozen is tot World Building Of The Year. Deze voormalige werkplaats is omgebouwd tot culturele ontmoetingsplek waar men kan werken, studeren of lunchen.
In de Stadsbrouwerij 013 in de Piushaven kun je het brouwproces van begin tot eind volgens en 5 verschillende lokale bieren proeven. Ook lekker is de Schrobbelèr, een Tilburgse kruidenlikeur.
Tips in de buurt van Tilburg
Wil je tijdens je stedentrip naar Tilburg een keertje iets anders doen? Dan is er ook in de buurt genoeg te doen. zoals bijvoorbeeld Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, de Efteling in Kaatsheuvel en Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Ook het Bels Lijntje, een 31 kilometer lang fietspad over een oude spoorlijn die van Tilburg naar het Belgische Turnhout loopt, is zeker aan te raden.
Arnhem – Gelderland
In het Modekwartier in het Gelderse Arnhem vind je alles van haute couture tot streetwear in de meer dan 35 mode-, schoenen- en tassenwinkels en ateliers. Arnhem is de hoofdstad van Gelderland en tevens dé Modehoofdstad van Nederland. Jan Taminiau, ontwerpduo Viktor & Rolf en nog veel meer internationaal beroemde ontwerpers studeerden af in Fashion Design aan de Kunstacademie ArtEz. Jan Taminiau was overigens de ontwerper van de koningsblauwe inhuldigingsjurk van Koningin Máxima. Zo’n 70 mensen zijn 2 weken lang met deze historische jurk bezig geweest.
Ook cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Op het gebied van architectuur zijn er diverse pronkstukken te vinden in Arnhem. Het Arnhem Centraal station met z’n dubbelgekromde vormen en staalgebruik is hier een uitstekend voorbeeld van. In 2019 is dit station tot winnaar van de Nationale Innovatieprijs uitgeroepen. Ook het Duivelshuis uit 1543, een stadskasteel met satyrs op de gevel, is prachtig om te zien. Wil je Arnhem van boven zien? Breng dan eens een bezoekje aan de 93 meter hoge Eusebiuskerk. Een panoramalift brengt je zo naar de top, vanwaar je een schitterend uitzicht over de stad hebt.
De Rijnbrug, officieel de John Frostbrug geheten, is ook heel leuk om te zien. Deze brug speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege de veldslag van de geallieerden in 1944. De brug is zelf te zien in de film A Bridge Too Far uit 1976. Dit was slechts een kleine greep uit de vele monumenten die de stad rijk is.
Tips in de buurt van Arnhem
Tijdens je stedentrip naar Arnhem kun je ook diverse leuke uitstapjes maken, zoals naar het nationale park Veluwezoom en nationaal park De Hoge Veluwe, het Nederlands Openluchtmuseum, Burgers’ Zoo en het Airborne Museum over de Slag bij Arnhem.
Zwolle – Overijssel
Het ellipsvormig icoon bovenop het museum De Fundatie is een slimme oplossing van architect Hubert-Jan Henkel, waarmee hij in 2012 de ruimtenood van het museum wist op te lossen. Of het een ei, een ufo, een wolk of een oog is, daar zijn de meningen over verdeeld, maar binnenin vind je hier, net als in de rest van het museum, beeldende kunst en bovendien heb je vanaf hier een schitterend uitzicht op de historische binnenstad. Verder zijn er veel bijzondere musea in deze vestingstad aan de Overijsselse Vecht, zoals het Bonami SpelComputer Museum. Hier kun je de gehele geschiedenis van het gamen ontdekken of spelen in een enorme arcadehal. In de Herman Brood Experience kun je de kunst en persoonlijke items van deze overleden muzikant annex schilder bewonderen. Ook kun je zelf aan de slag tijdens een workshop schilderen in de stijl van Brood: wild, losjes en kleurrijk.
In de winkelstraat van deze Hanzestad in Overijssel zie je nog authentieke, eeuwenoude gevels. Je vindt hier vele unieke winkels, zoals het Zwolse Balletjeshuis waar ze nog snoepgoed volgens het stokoude recept verkopen. Leescafé en boekhandel Waander In De Broeren is gevestigd in een 15e eeuwse kerk. Het pand waar de Librije en het Pestengasthuys in gevestigd zijn, stamt uit 1450 en diende vroeger als gasthuis voor pestlijders. In de binnenstad staat ook nog het Karel V-huis. Op de top van de gevel staat een groot borstbeeld van hem. De oude Sassenpoort uit 1409, een belangrijk overblijfsel van de middeleeuwse stadsommuring, is ook zeker de moeite waard.
Tips in de buurt van Zwolle
Ook leuk tijdens je stedentrip naar Zwolle is een bezoekje te brengen aan het Anton Pieck Museum of het Bakkerijmuseum, beide in Hattem.
Leiden – Zuid-Holland
Leiden, Zuid-Holland, wordt gekenmerkt door z’n eeuwenoude binnenstad met stadspoorten, grachten, singels, hofjes, burcht en universiteitsgebouwen. Deze prachtige stad wordt niet voor de niets de ‘Stad van Ontdekkingen’ genoemd. In 1992 lieten enkele Leidse poëzieliefhebbers op de gevel van Nieuwsteeg 1 het gedicht ‘Mijn Verzen’ van Marina Tsvetajeva schilderen. Tegenwoordig zijn er meer dan honderd muurgedichten in allerlei talen en schriften te vinden. Je kunt al deze muurgedichten het beste middels een rondleiding met een gids bekijken, maar je kunt natuurlijk ook zelf een wandeling of fietstocht langs deze gedichten maken.
De burcht van Leiden is een van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. Deze stamt uit de 9e eeuw en is gebouwd op een kunstmatige heuvel. Het diende als bescherming van de stad. Later werd er nog een stenen ringmuur omheen gebouwd. Tegenwoordig kun je nog over deze ronde muren heen lopen en genieten van een prachtig uitzicht op de stad. Verder vind je hier ook nog de oudste universiteit van Nederland en de oudste botanische tuin van Nederland en daarnaast enkele topmusea, zoals Museum Boerhaave (wetenschap en kunst), het Rijksmuseum van Oudheden (beroemde Egyptische collectie inclusief mummies en mummiekisten) en het Naturalis (met o.a. het 66 miljoen jaar oude dinosauriërskelet Trix).
Ook zeker aan te bevelen is eens op een rondvaartboot te stappen en langs de singels, grachten en meren rondom de stad te varen.
Maastricht – Limburg
Doctor, publicist en omroepmedewerker Leo van Egeraat liet in 1962 al in zijn toeristische gids Wegwijs in Nederland de volgende tekst noteren: “Als Parijs een Vrijthof had, zou het een klein Maastricht zijn”. Vooral rondom de Onze Lieve Vrouwekerk, de oudste kerk van Nederland, zijn heel veel bezienswaardigheden in deze Limburgse stad. Een goed voorbeeld hiervan is het Huis op de Jeker in de lokale 17e eeuwse bouwstijl, bekend als Maaslandse Renaissance. Het huis is gebouwd op een tongewelf over de rivier de Jeker. Het huis heeft 4 gevels van bakstenen en mergelstenen hoekblokken en trapgevels. Ook de 13e eeuwse Helpoort, onderdeel van de eerste Maastrichtse stadsmuur, de bastions Haat en Nijd, een halfrond bolwerk dat deel uitmaakt van de tweede stadsmuur, zijn de moeite waard.
De Romeinse restanten die je in de museumkelder van hotel Derlon vindt, stammen uit de tijd voor onze jaartelling tot in de 4e eeuw na Christus en zijn aangewezen als rijksmonument. In Maastricht kun je als in geen andere stad cultuur, shoppen, eten, wandelen en fietsen uitstekend combineren.
Tips in de buurt van Maastricht
De Sint-Pietersberg ligt op ongeveer een half uurtje wandelen van de binnenstad van Maastricht. Deze heuvel ligt ten zuiden van de stad zijn zeldzame kalkhellingen die één groot vlinder-, oehoe-, vleermuis- en plantenparadijs opleveren. Vanaf de top van het Fort Sint Pieter heb je een prachtig uitzicht over de stad en het Maasdal. Ook de 150 hectare grote hoeve waar tot 2018 kalkzandsteen werd gewonnen is zeker de moeite waard.