Home » Uittips » Amersfoort benoemd tot Europese stad van het jaar
beste toeristische tips - amersfoort

Amersfoort benoemd tot Europese stad van het jaar

Heb je het al gehoord? Amersfoort is onlangs uitgeroepen tot de Europese stad van het jaar door The Academy of Urbanism in Londen. En we mogen trots zijn op deze prestigieuze titel! Waarom heeft Amersfoort deze prijs gewonnen? Nou, dat heeft alles te maken met het nastreven van een betere levenskwaliteit, vooruitstrevende stadsplanning, en het behoud van het karakter en erfgoed van de stad.

De ‘European City of the Year’ is een belangrijke internationale prijs die wordt toegekend op basis van verschillende factoren: hoe de stad is opgebouwd, de variëteit in woningtypen, en de verbindingen tussen de verschillende wijken. Maar er is meer dan alleen infrastructuur; het draait ook om de inwoners die zich verbonden en thuis voelen in de stad.

>>> Overnachten in Amersfoort? Klik hier.

Een diverse en betrokken gemeenschap

De beoordeling van Amersfoort vond plaats in september, waarbij een delegatie van The Academy de stad bezocht. Ze hebben niet alleen gekeken naar de stedenbouwkundige aspecten, maar ook naar duurzaamheid, de manier waarop de stad wordt bestuurd en hoe de lokale gemeenschap betrokken is.

Volgens The Academy is Amersfoort de winnaar vanwege haar focus op het welzijn van de inwoners. De stad beperkt bijvoorbeeld het gebruik van auto’s en biedt een diversiteit aan betaalbare en kwalitatief hoogwaardige woningen.

Burgemeester Lucas Bolsius is zeer verheugd met deze erkenning: “Amersfoort is in de afgelopen vijftig jaar enorm gegroeid en gemoderniseerd, maar we hebben altijd de historie en vooral onze inwoners centraal gesteld.”

Amersfoort, een stad die haar inwoners vooropstelt

Deze erkenning is een bekroning op het harde werk van de stad en haar inwoners. Het benadrukt dat Amersfoort niet alleen groeit en zich ontwikkelt, maar ook zorgt voor haar inwoners, hun levenskwaliteit en de karakteristieke kenmerken van de stad.

Na Rotterdam in 2015 is Amersfoort de tweede Nederlandse stad die deze titel ontvangt. Eerdere winnaars van deze prestigieuze award zijn onder andere Berlijn, Antwerpen, Edinburgh en Lissabon.

Deel dit bericht