Home » Uittips » De 9 leukste bezienswaardigheden van Groningen
Martinitoren Groningen Nederland

De 9 leukste bezienswaardigheden van Groningen

Groningen is een prachtige plek voor een heerlijke vakantie. Er zijn verrassend leuke plekjes om je vakantie in Groningen door te brengen. Je vindt hier een prachtige natuur om te ontdekken, je kunt hier volop cultuur snuiven, lekker eten en nog gewoon heerlijk genieten van je rust en de ruimte.

We hebben de 9 leukste bezienswaardigheden van Groningen voor jou op een rijtje gezet.

De mooiste plekjes van Groningen

Er is heel veel te zien en te doen in Groningen. Gewoonweg teveel om op te noemen. Toch hebben we ons uiterste best gedaan om een selectie te maken en de in onze ogen 9 leukste bezienswaardigheden van Groningen op een rijtje gezet. ‘Er gaat niets boven Groningen’ is het motto van deze provincie en daar zijn wij het roerend mee eens. Tijdens je vakantie in Groningen moet je ook zeker eens de hoofdstad met dezelfde naam eens hebben bezocht, maar je merkt al snel dat er nog veel meer te doen is. Er zijn diverse bijzondere culturele instituten en er is een prachtige natuur. Je kunt er kilometers lang wandelen over de mooiste wandelpaden en er is één van de weinige Dark Sky Parks van Nederland.

Groninger Museum

Het Groninger Museum is één van de meest toonaangevende musea van Nederland. Je vindt hier een mix van kunst, design en fotografie. Tevens worden hier regelmatig wisselende tentoonstellingen gehouden van bekende kunstenaars. Naast de verschillende exposities is ook de architectuur van het museum al de moeite waard. Het gebouw is een opvallende verschijning in het centrum van de stad Groningen.

Martinitoren

De Martinitoren is natuurlijk hét icoon van de stad Groningen. Deze 96,8 meter hoge kerktoren, letterlijk het hoogtepunt van de provincie, is gebouwd in 1469 en neemt een prominente plek in de binnenstad in. Dit is een bezienswaardigheid die je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Groningen. Vanaf de Grote Markt heb je een prachtig uitzicht op deze toren. Zeker aan te raden is om ook eventjes naar de top van deze toren te klimmen. Via 255 treden klim je naar boven, waar je wordt beloond met een adembenemend uitzicht over de gehele omgeving. Zeker de moeite waard!

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtig natuurgebied en een waar paradijs voor vogelspotters. In het onherbergzame gebied, op de grens met Friesland, komen meer dan 100 verschillende soorten vogels voor. Je kijkt je ogen uit, vooral tijdens het broedseizoen. Tevens kun je heerlijke wandelen of fietsen in de prachtige gebied. Ook na zonsondergang is het hier heel mooi. Het Nationaal Park Lauwersmeer is namelijk benoemd tot Dark Sky Park, dat betekent dat het tot een van de laatste plekken in Nederland behoort waar het ‘s nachts nog echt pikdonker wordt.

Vesting Bourtange

Vesting Bourtange is een historisch verdedigingswerk uit 1742 en één van de bekendste bezienswaardigheden van Groningen. Zodra je hier een voet binnen zet waan je je direct terug in de tijd, alsof de tijd al die eeuwen stil heeft gestaan. Rondom het stadje loopt een gracht en je kunt alleen via een ophaalbrug binnen de ommuring komen. Er zijn prachtige oudhollandse huisjes en mooie historische pleintjes. In de 6 musea wordt je alles over de geschiedenis van de vesting verteld. Ieder jaar worden er diverse evenementen gehouden, zoals de Slag om Bourtange, echt een prachtig schouwspel dat met veel vertoon wordt nagespeeld.

Fraeylemaborg

Fraeylemaborg in Slochteren is een 19de eeuwse burcht dat wordt omringd door een groot landgoed. Binnenin deze burcht worden wisselende tentoonstellingen gehouden. Alleen de historische inrichting van het gebouw is al de moeite van een bezoekje waard. Het ziet er van binnen namelijk nog net zo uit als vroeger. Tip: als je binnen bent uitgekeken, maar dan eens een wandeling door het omliggende landgoed en het Slochterbos. Ook heel erg leuk.

Hortus Haren

Haren, vlakbij de stad Groningen, is een klein dorpje dat landelijke bekendheid geniet door de Hortus Botanicus Haren. Dit is een van de oudste botanische tuinen van Nederland. Het is in totaal ruim 20 hectare groot en er zijn verschillende soorten tuinen, zoals een Chinese tuin, Engelse tuin, watertuin en nog veel meer. Je kunt hier heerlijk wandelen tussen de naaldbomen, bamboe en diverse soorten grassen. In de Chinese tuin waan je je echt eventjes in Azië. Deze staat bekend als een van de mooiste Chinese tuinen buiten China.

Groninger Wad

De Waddeneilanden behoren officieel bij Friesland, maar Groningen grenst in het noorden ook aan het Waddengebied. Hier zijn enkele stranden, een aantal kleine eilandjes en het wad valt hier op gezette tijden droog. Het Groninger Wad leent zich bij uitstek voor het wadlopen op de drooggevallen zeebodem. Je kunt vanaf hier ook de eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat bezoeken. Dit zijn beide beschermde natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen en vele vogels kunt spotten.

De Onlanden

Het natuurgebied De Onlanden liggen op de grens van Groningen en Drenthe. Dit uitgestrekte, moerasachtige gebied wordt ook wel ‘de badkuip van Groningen’ genoemd. Je kunt het gebied zelfs al in de verte zien als je bovenop de Martinitoren staat. De Onlanden is een schitterend gebied waar je heerlijk kunt fietsen of wandelen. Het is daarbij goed mogelijk dat je onderweg zeearenden, otters of wilde pony’s tegenkomt. De Onlanden zijn prima te combineren met een stedentrip naar Groningen.

Zeehondencentrum Pieterburen

Het Zeehondencentrum Pieterburen is een leuk uitje voor het hele gezin. In dit centrum worden verzwakte en zieke zeehonden opgevangen en verzorgd. Zodra ze beter zijn en genoeg zijn aangesterkt, worden ze weer losgelaten. Er is genoeg te zien tijdens een bezoek, want er zijn altijd wel tientallen zeehonden in de opvang. Hier is precies te zien hoe de zeehonden worden opgevangen en verzorgd. Je kunt zelf helpen uitzetten met gezonde zeehonden. Hierbij vaar Je dan met een boot naar het Wad, waar vervolgens de zeehonden worden vrijgelaten. Echt een hele bijzondere ervaring en zeker aan te raden.

Vakantieparken in Groningen

In Groningen zijn tal van goede hotels, AirBnB’s, Bed&Breakfasts, campings en natuurlijk vakantieparken. Er zijn minder vakantieparken in Groningen dan gemiddeld in Nederland, maar dat maakt deze provincie juist ideaal om te genieten van ruimte, rust en natuur. De vakantieparken sluiten hier dan ook perfect bij aan. Geen bungalowparken met subtropisch zwembad en gigantische indoor speelparadijzen, maar ontspannen parken die gericht zijn op natuur en recreëren. Ideaal om te dienen als uitvalsbasis voor het maken van een fietstocht of wandeltocht, kanoën, vissen, vogels spotten en ga zo maar door.

Top vakantieparken in Groningen is Landal Natuurdorp Suyderoogh aan het Lauwersmeer en Villapark Weddermeer in het oosten van Groningen, tegen de Duitse grens. Hou je van water en watersport, dan zit je goed op Villapark Schildmeer naast het Schildmeer.

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van alle vakantieparken in Groningen.

Deel dit bericht