Home » Uittips » Een goede rugzak is essentieel
beste rugzak kopen

Een goede rugzak is essentieel

Ben je van plan om te gaan wandelen, fietsen, bergklimmen of bergsporten? Dan is een goede rugzak een essentieel onderdeel van je uitrusting. Rugzakken zijn er in allerlei soorten en maten, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor jouw specifieke activiteit. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over rugzakken voor wandelen, fietsen, bergklimmen en bergsport. Lees de tekst goed door en je weet alles wat je moet weten, wil je een rugzak kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB.

Soorten rugzakken

Er zijn verschillende soorten rugzakken (backpacks) die geschikt zijn voor verschillende activiteiten. Hieronder staan de meest voorkomende soorten:

 • Dagrugzakken: Deze zijn ideaal voor dagtochten en korte wandelingen. Ze zijn lichtgewicht en hebben een inhoud van 20 tot 35 liter.
 • Trekkingrugzakken: Deze zijn geschikt voor meerdaagse tochten. Ze hebben een inhoud van 35 tot 80 liter en zijn voorzien van een stevig frame en heupgordel voor extra ondersteuning.
 • Fietsrugzakken: Deze zijn speciaal ontworpen voor fietsers en hebben vaak een inhoud van 10 tot 20 liter. Ze zijn voorzien van speciale vakken voor een waterzak en hebben vaak een helmhouder.
 • Klimrugzakken: Deze zijn ontworpen voor het beklimmen van bergen en hebben een inhoud van 20 tot 40 liter. Ze zijn voorzien van speciale bevestigingspunten voor klimmaterialen en hebben vaak een touwhouder.

Waar moet je op letten bij het kopen van een rugzak?

Als je op zoek bent naar een goede rugzak, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

 • Inhoud: De inhoud moet geschikt zijn voor de activiteit waarvoor je hem gaat gebruiken. Voor een dagtocht heb je bijvoorbeeld genoeg aan een inhoud van 20 tot 35 liter, terwijl je voor een meerdaagse tocht een rugzak nodig hebt met een inhoud van 35 tot 80 liter.
 • Pasvorm: Het is belangrijk dat de rugzak goed past bij jouw lichaam. Let daarbij vooral op de lengte van je rug en de breedte van je schouders. Een goede pasvorm zorgt voor comfort en voorkomt dat het gaat schuren.
 • Gewicht: Een lichte rugzak is fijn als je lange afstanden gaat afleggen. Let daarom op het gewicht van de backpack bij het maken van je keuze.
 • Materiaal: Het materiaal moet duurzaam en waterdicht zijn. Een goede rugzak gaat lang mee en beschermt je spullen tegen regen en andere weersomstandigheden.
 • Extra functies: Sommige rugzakken hebben extra functies, zoals speciale vakken voor waterzakken of helmhouders. Bedenk van tevoren welke extra functies je nodig hebt en kies daar je backpack op uit.

Waarom zou je een rugzak gebruiken?

Een rugzak is een handig en comfortabel alternatief voor bijvoorbeeld een handtas of schoudertas. Het verdeelt het gewicht van je spullen gelijkmatig over je rug, waardoor je minder last krijgt van je schouders en rug. Dit is vooral belangrijk als je lange afstanden gaat afleggen, zoals bij een meerdaagse tocht of tijdens het fietsen. Daarnaast biedt een backpack voldoende ruimte om alle spullen mee te nemen die je nodig hebt voor je activiteit. Denk bijvoorbeeld aan een waterzak, regenjas, snack, EHBO-kit en extra kleding. Zo heb je altijd alles bij de hand en hoef je niet steeds terug te lopen naar de auto of het startpunt.

Waar moet een goede rugzak aan voldoen?

Een goede rugzak moet aan een aantal eisen voldoen. Hieronder staan de belangrijkste:

 • Comfortabel: Het moet comfortabel zitten, ook als je hem langere tijd draagt. Let daarom op de pasvorm en het materiaal van de backpack.
 • Duurzaam: Een goede rugzak gaat lang mee en kan tegen een stootje. Let daarom op het materiaal en de afwerking van het geheel.
 • Waterdicht: Het moet waterdicht zijn om je spullen te beschermen tegen regen en andere weersomstandigheden.
 • Goede ventilatie: Als je de rugzak langere tijd draagt, is goede ventilatie belangrijk om overmatig zweten te voorkomen. Let daarom op de aanwezigheid van ventilatiekanalen.
 • Handige vakken: Het heeft handige vakken om je spullen georganiseerd op te bergen. Denk bijvoorbeeld aan een vak voor een waterzak, een helmhouder of vakken voor klimmaterialen.

Een rugzak kopen?

Een goede backpack rugzak is dus een onmisbaar onderdeel van je uitrusting als je gaat wandelen, fietsen, bergklimmen of bergsporten. Let bij het kiezen van een rugzak op de inhoud, pasvorm, gewicht, materiaal en extra functies. Kies voor een rugzak die comfortabel zit, duurzaam is, waterdicht is, goede ventilatie biedt en handige vakken heeft. Zo ben je goed voorbereid op je avontuur en kun je volop genieten van de prachtige natuur om je heen.

Deel dit bericht