Home » Uittips » Geniet van de charme van de Veenvaart in Zuidoost-Drenthe
Veenvaart - Beste Toeristische Tips

Geniet van de charme van de Veenvaart in Zuidoost-Drenthe

De Veenvaart is een unieke vaarroute dat zich door het pittoreske landschap van Zuidoost-Drenthe slingert. Het biedt een uitzonderlijke combinatie van natuur, geschiedenis en cultuur. Dit kanaal, dat de dorpen Erica en Ter Apel met elkaar verbindt, is niet alleen een paradijs voor watersportliefhebbers, maar ook een trekpleister voor fietsers, wandelaars en cultuurliefhebbers.

Een reis door de tijd

De Veenvaart werd geopend in 2013 als onderdeel van een groter project om de economische en toeristische potentie van de regio te versterken. Het kanaal volgt gedeeltelijk historische vaarroutes die teruggaan tot de 19e eeuw, toen deze waterwegen cruciaal waren voor het transport van turf. Tegenwoordig biedt deze prachtige vaarroute een serene ontsnapping aan de hectiek van alledag, waarbij de rijke historie van de streek tot leven komt langs de oevers.

In 2024 viert de Veenvaart haar 10-jarig bestaan. Lees meer op Veenvaart lanceert tiende seizoen met feestelijke opening in Erica

Bekijk hier meer bezienswaardigheden in deze regio: Bezienswaardigheden Drenthe

Veenvaart - Beste Toeristische Tips

De route van de Veenvaart

De start of het einde van de vaarroute ligt bij het tweelingdorp Nieuw-Amsterdam / Veenoord, de eerste veenkolonie van de gemeente Emmen. Van daaruit gaat de route verder over Erica, Klazienaveen, Oranjedorp, Nieuw Dordrecht, Klazienaveen-Noord, Barger-Compascuum en Emmer-Compascuum. Dat is het einde, of het begin, van de Veenvaart. Van hieruit kun je verder varen richting Ter Apel. Het Koning Willem Alexanderkanaal maakt eveneens deel uit van deze unieke vaarroute.

Route van de Veenvaart - Beste Toeristische Tips

Waterrecreatie en meer

De Veenvaart is een ideale bestemming voor iedereen die van waterrecreatie houdt. Met uitstekende voorzieningen voor boten, zoals diverse aanlegplaatsen en sluizen, is het kanaal toegankelijk voor zowel ervaren schippers als recreatieve varensliefhebbers. Of je nu een eigen boot hebt of er een wilt huren, de Veenvaart biedt volop mogelijkheden voor een dag of weekend op het water.

Fietsen en wandelen langs het kanaal

Naast de wateractiviteiten, is deze unieke vaarverbinding ook perfect voor fiets- en wandelliefhebbers. Langs het kanaal lopen verschillende goed onderhouden fiets- en wandelpaden die je door het Drentse landschap voeren. Onderweg kom je langs charmante dorpen, historische bezienswaardigheden en prachtige natuurgebieden. Het is de ideale manier om de regio op een ontspannen tempo te verkennen.

Bekijk hieronder de promotiefilm van “De Veenvaart, een kanaal met meer dan een verhaal”

Culturele verrijking

De Veenvaart snijdt door een gebied rijk aan cultuur en erfgoed. In dorpen zoals Erica, Klazienaveen en Ter Apel kun je diverse musea en culturele evenementen bezoeken die de geschiedenis en het culturele erfgoed van de streek belichten. Een bezoek aan het Veenpark in Barger-Compascuum mag zeker niet ontbreken. Hier krijg je een levendig beeld van het leven in de veengebieden van weleer.

Evenementen en festiviteiten

Gedurende het hele jaar worden langs de Veenvaart tal van evenementen georganiseerd, van muziekfestivals tot lokale markten en historische rondleidingen. Deze evenementen bieden een uitgelezen kans om de lokale cultuur te ervaren, regionale producten te proeven en de gastvrijheid van de Drentse bevolking te ervaren.

Veenvaart staat voor duurzaam toerisme

De Veenvaart zet zich in voor duurzaam toerisme. De focus ligt op het behouden van het natuurlijke en culturele erfgoed van de regio. Bezoekers kunnen op een verantwoorde manier genieten van al het moois dat deze streek te bieden heeft. Door te kiezen voor de Veenvaart draag je bij aan de lokale economie en help je de natuur en cultuur van Zuidoost Drenthe te behouden voor toekomstige generaties.

Veenvaart - Beste Toeristische Tips

Plan je bezoek

Of je nu op zoek bent naar een actieve dag op het water, een culturele ontdekkingstocht of een rustige dag in de natuur, de Veenvaart heeft voor ieder wat wils. Plan je bezoek aan dit unieke kanaal en ontdek zelf waarom de Veenvaart een van de juweeltjes van Zuidoost-Drenthe is. Voor meer informatie over activiteiten, evenementen en boekingen, bezoek www.veenvaart.nl.

Ontdek deze prachtige, unieke vaarroute en laat je verrassen door de veelzijdigheid van deze prachtige regio!

Meer inspiratie voor een dagje weg

(C) Afbeeldingen: Veenvaart.nl

Deel dit bericht