Home » Uittips » Hoeveel Nederlanders gaan jaarlijks op vakantie in Nederland?
strand egmond aan zee vakantie nederland

Hoeveel Nederlanders gaan jaarlijks op vakantie in Nederland?

Elk jaar gaan miljoenen Nederlanders op vakantie, zowel naar het buitenland als op vakantie in Nederland. Maar hoeveel Nederlanders gaan er eigenlijk op vakantie, hoeveel daarvan blijven in eigen land en wat zijn populaire vakantiebestemmingen in Nederland?

Uit recent onderzoek blijkt dat jaarlijks zo’n 13 miljoen Nederlanders op vakantie gaan. Dit is ongeveer 76% van de totale Nederlandse bevolking. Van deze vakantiegangers gingen in 2019 bijna de helft (48%) op vakantie in eigen land. Dit betekent dat ongeveer 6,2 miljoen Nederlanders in 2019 in eigen land op vakantie zijn geweest.

Vakantie in Nederland

Maar waar gaan deze vakantiegangers binnen Nederland naartoe? Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire vakantiebestemmingen in eigen land de kust, de Veluwe en de Waddeneilanden zijn.

Nederlandse kust

De Nederlandse kust is een populaire bestemming vanwege de brede stranden, de mooie duinen en de gezellige badplaatsen. Vooral tijdens de zomermaanden trekken veel Nederlanders naar de kust om te genieten van de zon en de zee. Plaatsen als Scheveningen, Zandvoort en Renesse zijn dan ook erg populair onder vakantiegangers.

Veluwe

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in het midden van Nederland. Hier vind je uitgestrekte bossen, heidevelden en mooie rivieren. Voor natuurliefhebbers is dit een ideale vakantiebestemming. Er zijn veel campings en vakantieparken te vinden waar je kunt genieten van de rust en de natuur.

Waddeneilanden Texel De Koog Strand - Beste Toeristische Tips

Waddeneilanden

Ook de Waddeneilanden zijn populair onder Nederlandse vakantiegangers. Deze eilanden, gelegen in de Noordzee, hebben elk hun eigen karakter en charme. Hier vind je brede stranden, mooie duinen en gezellige dorpjes. Texel is het grootste eiland en is het hele jaar door een populaire bestemming. Terschelling en Ameland zijn vooral in de zomermaanden populair vanwege de vele festivals en evenementen die hier plaatsvinden.

Ook steden zijn populair

Maar niet alleen de kust, de Veluwe en de Waddeneilanden zijn populaire vakantiebestemmingen in Nederland. Ook steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn geliefd onder toeristen. Deze steden hebben veel te bieden op het gebied van cultuur, geschiedenis en winkelen. Bovendien zijn er veel hotels en vakantiewoningen te vinden in deze steden, zodat je hier gemakkelijk kunt verblijven tijdens jouw vakantie.

Hoe lang gaan Nederlanders op vakantie?

Wat betreft de duur van de vakanties, blijkt uit onderzoek dat de meeste Nederlanders kiezen voor een vakantie van één of twee weken. Een weekendje weg is ook populair, vooral voor stedentrips. Verder zijn er ook veel Nederlanders die kiezen voor een langere vakantie, zoals een vakantie van drie weken of langer. Vooral bij gezinnen met kinderen is dit populair, omdat zij hierdoor meer tijd hebben om samen te genieten van de vakantie.

Waarom op vakantie in Nederland?

Maar waarom kiezen zoveel Nederlanders voor een vakantie in eigen land? Er zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is Nederland een klein land, waardoor de reistijd kort is en je gemakkelijk op jouw vakantiebestemming kunt komen. Bovendien zijn er in Nederland veel verschillende soorten vakanties mogelijk. Zo kun je kiezen voor een strandvakantie, een actieve vakantie, een culturele vakantie of een vakantie in de natuur. Daarnaast zijn er in Nederland veel verschillende soorten accommodaties te vinden, van campings en vakantieparken tot hotels en bed & breakfasts.

Een andere reden waarom Nederlandse vakantiegangers steeds vaker kiezen voor een vakantie in eigen land, is vanwege de duurzaamheid. Door te kiezen voor een vakantie in Nederland, verminder je de CO2-uitstoot die gepaard gaat met vliegreizen. Hierdoor draag je bij aan een beter milieu en een duurzamere toekomst.

Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren die meespelen bij de keuze voor een vakantie in eigen land. Zo spelen de kosten een belangrijke rol. Een vakantie in Nederland kan vaak goedkoper zijn dan een vakantie in het buitenland, omdat je geen hoge reiskosten hoeft te maken. Bovendien zijn er vaak kortingen te vinden voor Nederlandse vakantiebestemmingen, waardoor je ook nog eens geld kunt besparen.

Steeds meer op vakantie in Nederland

Al met al blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een vakantie in eigen land. De kust, de Veluwe en de Waddeneilanden zijn hierbij populaire vakantiebestemmingen, maar ook steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn in trek. Door te kiezen voor een vakantie in eigen land draag je bij aan een beter milieu en een duurzamere toekomst. Bovendien kun je op deze manier gemakkelijk genieten van de vele mogelijkheden die Nederland te bieden heeft op het gebied van cultuur, natuur, geschiedenis en ontspanning.

Deel dit bericht