Home » Uittips » Nederland » Drenthe » Bezienswaardigheden Drenthe » Hunebedcentrum in Borger
Nederland Drenthe Bezienswaardigheden Hunebedcentrum Borger - Beste Toeristische Tips

Hunebedcentrum in Borger

Oog in oog met de hunebedbouwers

Ben jij een liefhebber van geschiedenis en archeologie? Dan is een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger een absolute must. In dit unieke museum leer je alles over de prehistorie van Drenthe, met een speciale focus op hunebedden.

Boek hier je tickets voor het Hunebedcentrum in Borger voor de laagste prijs.

Hunebedmuseum

Het museum is ondergebracht in een modern gebouw met een indrukwekkende glazen gevel. Binnen vind je een interactieve tentoonstelling over de prehistorie van Drenthe. Je leert over de levenswijze van de mensen die 5.000 jaar geleden in Drenthe leefden, hoe ze hunebedden bouwden en wat deze monumenten voor hen betekenden.

De tentoonstelling is verdeeld in verschillende thema’s, zoals “De wereld van de prehistorische mens”, “De bouw van een hunebed” en “De hunebedden in Drenthe”. Je vindt er onder andere levensgrote reconstructies van prehistorische mensen, een replica van een hunebed en een film over de prehistorie.

Het Oertijdpark

Naast het museum ligt het prehistorische park Oertijdpark. Dit park laat zien dat het Hunebedcentrum meer is dan een museum alleen. In dit park vind je een reconstructie van een prehistorisch dorp, met onder andere een boerderij, een grafheuvel en een vuurplaats. Je kunt hier ook een ritje maken met een paard en wagen of een boottocht maken over de Hondsrug.

Het grootste hunebed van Nederland

Hunebed D27 bij Hunebedcentrum Borger

Op loopafstand van het museum ligt het grootste hunebed van Nederland: hunebed D27. Dit hunebed is 36 meter lang en 5 meter hoog en bestaat uit 54 stenen. Je kunt het hunebed van binnen bekijken en je een voorstelling maken van hoe het er 5.000 jaar geleden uitzag.

Ouder dan de piramides en Stonehenge

Op een steenworp afstand van het Hunebedcentrum in Borger ligt het grootste hunebed van Nederland: hunebed D27. Dit indrukwekkende monument is 22,6 meter lang en bestaat uit 54 stenen. De grootste steen weegt maar liefst 20 ton en is meer dan 150.000 jaar geleden in de ijstijd hier naar toe geschoven vanuit Zuid-Finland.

Hoe bouwden de hunebedbouwers deze enorme stenen?

Dit is een vraag die bezoekers van het Hunebedcentrum vaak stellen. Het Hunebedcentrum biedt een antwoord op deze vraag door middel van een interactieve tentoonstelling. In de tentoonstelling leer je alles over de levenswijze van de prehistorische mensen die de hunebedden bouwden. Je ziet hoe ze de stenen vervoerden en hoe ze het hunebed opbouwden.

Verken de prehistorie van Drenthe

Het Hunebedcentrum is meer dan alleen een museum. Het is ook een plek waar je kunt leren over de prehistorie van Drenthe. In het prehistorisch park vind je een reconstructie van een prehistorisch dorp. Je kunt hier ook een ritje maken met een paard en wagen of een boottocht maken over de Hondsrug.

Breng een bezoek aan het Hunebedcentrum en ontdek de mysteries van de prehistorie.

Keientuin: een wandeling door de ijstijd

Keientuin bij het Hunebedcentrum in Borger - WikiCommons

In Borger ligt de grootste keientuin van Nederland. In deze tuin vind je vele duizenden zwerfkeien, die allemaal tijdens de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden, naar Drenthe zijn gebracht. De keien zijn afkomstig uit alle delen van Europa, van Scandinavië tot Frankrijk. Ze zijn gemaakt van verschillende gesteentetypen, zoals graniet, gneis, leisteen en basalt.

In de tuin staan bordjes bij de keien met informatie over de herkomst, leeftijd en naam van de steen. Zo leer je bijvoorbeeld dat de grootste steen in de tuin, een helleflint, afkomstig is uit Zuid-Finland en zo’n 2 miljoen jaar oud is.

De Keientuin is een bijzondere plek om te leren over de ijstijden en de geschiedenis van Drenthe. Het is ook een plek om je fantasie te laten werken. Probeer eens te bedenken welke reis iedere individuele steen heeft afgelegd om uiteindelijk in de tuin terecht te zijn gekomen.

Tips voor een bezoek aan de Keientuin

  • Neem de tijd om de bordjes bij de keien te lezen. Zo leer je veel over de keien en de ijstijden.
  • Ga op zoek naar de grootste steen in de tuin, de helleflint.
  • Probeer eens te bedenken welke reis iedere individuele steen heeft afgelegd om uiteindelijk in de tuin terecht te zijn gekomen.

Adres en openingstijden Hunebedcentrum

Het Hunebedcentrum is gelegen aan de:

Hunebedstraat 27
9531 JT Borger
Telefoon: 0599 236 374

Het museum is geopend van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf maandag 6 november 2023 tot en met zondag 11 februari 2024 gelden er aangepaste openingstijden. Dan is het Hunebedcentrum op maandag, dinsdag en woensdag gesloten voor regulier bezoek. In de kerstvakantie zijn ze alle dagen geopend, behalve op eerste kerstdag, 31 december en 1 januari.

Deel dit bericht