Home » Uittips » Jouw paspoort wel of niet afgeven op vakantie?
paspoort afgeven identiteitsbewijs vakantie anwb - Beste Toeristische Tips

Jouw paspoort wel of niet afgeven op vakantie?

Sta je voor de keuze om je paspoort of identiteitsbewijs wel of niet af te geven tijdens je vakantie? De Nederlandse overheid adviseert om dit niet te doen om identiteitsfraude te voorkomen, maar het wordt vaak gevraagd bij hotels of campings. Hier delen we ons advies over wat je het beste kunt doen in verschillende situaties.

Waarom vragen ze om je paspoort of identiteitsbewijs?

Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijk verplicht om gasten bij het inchecken te identificeren en registreren in het nachtregister, zowel in Nederland als in het buitenland. Ze hebben hierbij gegevens nodig zoals naam, woonplaats, documenttype en -nummer, en aankomst- en vertrekdag.

Let op: Voor registratie is het Burgerservicenummer (BSN) niet nodig, aangezien dit nummer in combinatie met je pasfoto fraudegevoelig is.

Om deze gegevens over te nemen, volstaat het kort afgeven van je identiteitsbewijs. In Nederland mag de receptionist je paspoort of identiteitsbewijs niet innemen, noch een kopie of scan ervan maken. Dit geldt ook in het buitenland.

Paspoort toch afgeven? Voorkom misbruik!

Soms kan de receptie verschillende redenen hebben om je paspoort of identiteitsbewijs in te nemen, zoals het versnellen van het inchecken of als borgstelling voor betaling. Mocht je toch je paspoort moeten afgeven (voor een kopie), dan hebben wij enkele adviezen. Als de accommodatieverschaffer niet meewerkt aan deze oplossingen, blijft er helaas geen andere keus dan te vertrekken of het alsnog af te geven.

6 tips om misbruik te voorkomen:

  1. Controleer vooraf de regels voor afgifte van een identiteitsbewijs.
  2. Download het briefje van de ANWB, dat in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken is gemaakt, in verschillende talen (NederlandsEngelsDuitsFransItaliaansSpaans of Turks) om aan te geven dat je niet verplicht bent om je ID-bewijs af te geven.
  3. Geef aan dat je het originele identiteitsbewijs nodig hebt om elders te legitimeren (bijvoorbeeld bij een politiecontrole), aangezien het niet kunnen tonen ervan strafbaar is.
  4. Maak vooraf een eigen kopie en scherm foto af. Gebruik hiervoor de Kopie ID app van de overheid of scherm fraudegevoelige gegevens af met een hoesje of RFID cover.
  5. Gebruik voor campings de ANWB Kampeerkaart CKE als alternatief voor het paspoort of identiteitsbewijs.
  6. Stel bij borgstelling een vooruitbetaling voor of geef een garantie via jouw creditcard.

Heb je een vermoeden van identiteitsfraude? Bekijk tips op de website van de Rijksoverheid.

Bijzondere situaties

In sommige gevallen is het niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen, zoals bij deelname aan cruises, visumaanvragen of verblijf in bepaalde landen. In zulke situaties ontkom je er helaas niet aan om je paspoort af te geven.

Wat doet de ANWB hieraan?

De ANWB adviseert over hoe te handelen bij het verzoek om afgifte van het identiteitsbewijs, maar helaas werkt dit niet altijd. Niemand kan afdwingen dat buitenlandse accommodaties zich houden aan de Nederlandse wet, maar de ANWB brengt dit probleem regelmatig onder de aandacht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo staat bijvoorbeeld mede dankzij de ANWB de privacygevoelige BSN niet meer op de voorkant van zowel het paspoort als het identiteitsbewijs.

(Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay)

Deel dit bericht