Home » Uittips » Kasteel Eerde, boeiend en betoverend
Kasteel Eerde - Beste Toeristische Tips

Kasteel Eerde, boeiend en betoverend

Ontdek de majestueuze pracht van Kasteel Eerde, gelegen te midden van dubbele grachten en omgeven door twee imposante bouwhuizen. Laat je betoveren door de prachtige versieringen op de middenpartij van het gebouw en stap binnen in een wereld van historische grandeur en weelde. Het authentieke interieur ademt de rijke geschiedenis en de macht van de vroegere eigenaren, waardoor een bezoek aan dit kasteel een unieke en onvergetelijke ervaring is. Kom en dompel jezelf onder in de tijdloze pracht van Kasteel Eerde.

Bezoekersinformatie Kasteel Eerde

Lekker wandelen in de omgeving van het kasteel? Bekijk dan de tekst: “Ontdek de wandelroute bij Kasteel Eerde, dichtbij Ommen

Kasteel Eerde - Beste Toeristische Tips

Betoverend Kasteel Eerde

Welkom in het betoverende park van Kasteel Eerde, waar monumentale lanen en prachtig versierde bosvlakken je verwelkomen in een oase van schoonheid. Dit historische landgoed, aangelegd in de elegante Franse classicistische stijl, herbergt het adembenemende Kasteel Eerde.

Het kasteel zelf is een waar juweel, met een middenpartij die pronkt met een prachtige hardstenen omlijsting, een indrukwekkende wapensteen en een majestueus uurwerk. Maar het echte hoogtepunt wacht binnen: een interieur dat bijna onaangetast is gebleven sinds de bouw, waardoor je een unieke glimp opvangt van vervlogen tijden.

Stap binnen en laat je betoveren door de tijdloze elegantie van Kasteel Eerde. Kom en ontdek de pracht van dit historische juweel te midden van een weelderig parklandschap.

Kasteel Eerde - Beste Toeristische Tips

Betoverend interieur

Laat je verwonderen door het authentieke interieur van Kasteel Eerde. De vloerplaten in de hal, elk gesneden uit een enkel blok Carrara-marmer, vormen een symmetrisch patroon dat lijkt op de pagina’s van een open boek. De hangende trap, een zeldzaamheid in Nederland, trekt direct de aandacht. Pronkstukken in de grote zaal zijn de wandtapijten met ingeweven familiewapens van Van Pallandt, waarop mythologische figuren en voorstellingen schitteren.

Een rijke geschiedenis

Ontdek de fascinerende geschiedenis van Kasteel Eerde, dat zijn oorsprong vindt in de 14e eeuw. Eens de thuishaven van de beruchte roofridder Evert van Essen, heeft het kasteel een bewogen verleden. Later, in 1715, liet Johan Werner van Pallandt het huidige kasteel bouwen. Het opendeurbeleid van de laatste baron Philip Dirk van Pallandt maakte het landgoed tot een centrum van activiteiten, met gasten variërend van padvinders tot spirituele leiders zoals Krishnamurti.

Een internationale school en meer

Verken de erfenis van de Quakers, die in 1933 een school op het landgoed oprichtten, waar onder andere kinderen van Duitse Joden hun toevlucht vonden. Deze school groeide uit tot de internationale school zoals we die vandaag kennen.

Betoverende toegang

Bewonder de prachtige toegangsbrug, een dubbele boogbrug uit 1854 ontworpen door architect I.H. Eberson. De gedetailleerde hardstenen balustrade en markante zandstenen vazen maken de brug een waar kunstwerk. Bekroond met gietijzeren lantaarns en een smeedijzeren hek, biedt de brug een adembenemend uitzicht op Kasteel Eerde.

Start je ontdekkingstocht rond Kasteel Eerde

Laat je betoveren door het prachtige uitzicht op Kasteel Eerde vanaf de toegangsbrug, en begin je avontuur met de wandelroute rondom het kasteel. Stap binnen en laat je meevoeren naar vervlogen tijden, waar elke steen een verhaal vertelt en elke hoek een nieuw avontuur biedt. Hier start ook de wandelroute rondom kasteel Eerde!

Historische nutstuinen

Achter en aan weerszijden van het kasteel strekken zich de voormalige nutstuinen uit, die eeuwenlang dienden als bron van voedsel en schoonheid voor de bewoners van het kasteel. Hier vond men een boomgaard vol sappige vruchten, een groentetuin vol kleurrijke groenten en een bloementuin vol geurige bloemenpracht.

Unieke hoekpaviljoens van Kasteel Eerde

Kasteel Eerde - Beste Toeristische Tips

De tuinmuur die de buitengracht scheidt van de nutstuinen wordt aan beide zijden afgesloten door unieke hoekpaviljoens. Deze zeshoekige paviljoens zijn bekroond met prachtige koepeldaken, bedekt met leisteen. Een waar lust voor het oog, bieden deze paviljoens niet alleen beschutting, maar ook een vleugje architecturale grandeur aan het landschap rondom het kasteel.

Stap binnen in de tijdloze schoonheid van Kasteel Eerde en laat je betoveren door de prachtige tuinen en paviljoens die deel uitmaken van dit historische juweel. Verken elke hoek en bewonder de harmonie tussen mens en natuur die hier al eeuwenlang wordt gekoesterd.

Oranjerie

De Oranjerie van Kasteel Eerde is een betoverend gebouw uit de tweede helft van de 19e eeuw dat naast de voormalige moestuin ligt. Met zijn gesloten bakstenen gevels aan de ‘koude’ zijden en de glazen zuidzijde, is dit een plek om optimaal van de zon te genieten. De Oranjerie herbergt ook de prachtige bloementuin, ontworpen door tuinarchitect Springer in 1922, compleet met architectonische elementen zoals trapjes, typisch voor de stijl van die tijd.

Grafkelder

Ontdek ook de serene Grafkelder van de familie Van Pallandt, gelegen temidden van het bos. De toegang lijkt op een tempel, met klassieke pilasters, een architraaf en een fronton, allen vervaardigd uit hardsteen. Bewonder het opschrift in reliëf op de architraaf: ‘Grafkelder van Pallandt van Eerde’. Een stukje geschiedenis dat teruggaat tot 1875-1890, wachtend om ontdekt te worden.

Kom en verken deze fascinerende plekken op het landgoed van Kasteel Eerde, waar elke hoek een nieuw verhaal vertelt en waar natuur en geschiedenis samenkomen in een betoverende harmonie.

Eventjes een lekkere wandeling maken rondom het kasteel? Bekijk hier de wandelroute rondom kasteel Eerde!

Ben je op zoek naar meer uittips voor een heerlijke dagje weg, weekendje weg, overnachting of (korte) vakantie? Bekijk dan ook eens onze blog met heel veel tips.

Deel dit bericht