De Provincie Luik, een unieke bestemming!
Er is zoveel te doen in Luik, Spa, Hoei of de Luikse Ardennen! Laat je verrassen door de legio aan bezienswaardigheden en activiteiten in de provincie Luik. Zo is er een keuze uit wandelen, fietsen of paardrijden in de prachtige natuur. Of ga je toch ontspannen in een wellness-centrum? Niet te vergeten natuurlijk dat er tal van mogelijkheden zijn om een dagje te gaan shoppen. Met je partner, familie of met vrienden: De provincie Luik is dé ideale bestemming voor een onvergetelijk uitje!
Cultuur snuiven in Luik
Bezoek de vele culturele bezienswaardigheden, zo zijn er meer dan 70 bezienswaardigheden en 130 musea. Bezoek het Opéra Royal de Wallonie: een van de grootste operahuizen van het land. Of het préhistomuseum: een van de grootste en leukste musea over de prehistorie in Europa.
Prachtige landschappen in Luik
Er zijn prachtige natuurparken in België. Met name het park van de Hoge Venen, dit is het oudste en grootste natuurpark van België.
Of bezoek het langste ondergrondse vaarweg: de grotten van Remouchamps.
Er zijn prachtige meren speciaal aangelegd voor recreatie Ninglinspo. Dit is de enige bergstroom van het land.
Daarnaast zijn er ontelbare indrukwekkende uitkijkpunten over het hele land.
Wat te doen in Luik
We beginnen met de grootste stad van Wallonië en derde grootste van België: Luik. Er is veel te doen in Luik, ondanks dat er mensen denken dat er weinig te beleven valt. De stad heeft talloze middeleeuwse gebouwen, musea, kunstgalerijen en kerken. Al met al een paradijs voor wie houdt van cultuur, kunst en architectuur. Luik wordt ook wel de Vurige Stede genoemd en ligt aan de Maas. De omgeving is erg prachtig. Naast de culturele hoogstandjes worden er ook leuke festivals georganiseerd het hele jaar door. Niet te vergeten is natuurlijk de heerlijke Luikse wafel.
Bezienswaardigheden in Luik
Bezoek het kasteel van Franchimont, dit middeleeuws kasteel gelegen in de gemeente Theux werd ergens in de 11e eeuw gebouwd bovenop een rots.
Gelegen tussen Luik en Maastricht ligt de Blegny-mijn, dit is één van de vier authentieke kolenmijnen van heel Europa. Ook staat de mijn op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Redelijk dichtbij Charneux vind je de Abdij van Val-Dieu. De abdij is een Cisterciënzer klooster opgericht in het jaar 1216. Alles is hier vrij toegankelijk, de kerk, het park en de binnenplaats.
Het militaire Fort Tancrémont bij de plaats Pepinster werd in het jaar 1937 in gebruik genomen. Dit fort werd gebouwd ter verdediging van de stad en het kleine stukje België tussen de Nederlandse grens en de Belgische Ardennen. In 1940 moest het fort zich helaas overgeven. Het is niet altijd geopend, niet meer dan enkele zondagen in de zomer. Check dus van te voren eerst de website, zodat je zeker weet dat je het fort kunt betreden.
Lourdes in Frankrijk heb je vast en zeker wel eens over gehoord. Maar wat minder mensen weten is dat er ook een bedevaartsoord in België is. Zo ligt er tussen Spa en Luik Banneux Notre-Dame, vol met Mariabeelden, kapelletjes, ruimtes om te biechten, heilig bronwater en talloze kaarsen. Het Maria bedevaartsoord is ontstaan in 1933 nadat meerdere keren Maria is verschenen voor een 11 jarig meisje genaamd Mariette Beco. Hedendaags wordt Banneux elk jaar door meer dan 700.000 pelgrims bezocht.
Als laatste heeft Luik een ruime keuze aan andere activiteiten. Zo zijn er 5.000 kilometer aan wandelroutes, 1 RAVeL-netwerk met 14 routes, 1 knooppuntennetwerk van de provincie die toeristische ontdekkingen en fietsen combineert. Maar ook meer dan 30 wintersportplaatsen, waaronder 24 langlaufpistes, 13 rodelpistes, 5 skipistes, 9 golfbanen en 3 county golfbanen.