Home » Uittips » Luxemburg
België Luxemburg Hargimont Kasteel

Luxemburg

Gastvrijheid en schitterende natuur

Belgisch Luxemburg, het prachtige gevarieerde landschap in het hart van de Ardennen, staat vooral bekend om de authentieke, innemende en vooral schitterende natuur. In Belgisch Luxemburg staat het buitenleven tussen dorpen en steden centraal. Je vindt hier geen metropolen of echte grote steden. Tot de mooiste dorpen van Wallonië behoren maar liefst 8 dorpen uit deze provincie. De 277.000 inwoners leven in volledige harmonie met het landschap, met de glooiende akkers en weilanden, tussen de betoverende boslandschappen en kabbelende rustgevende riviertjes. Tijdens je vakantie in Belgisch Luxemburg moet je ook zeker eens een lokale bistro of eethuis binnenstappen.
Het kleine Torgny, ook wel de Belgische Provence genoemd, is uitstekend geschikt om een heerlijk ommetje te maken en daarbij de Franse grens over te steken om de verrassende citadel van Montmedy te bezoeken.

België Luxemburg Rivier Semois

Bezienswaardigheden Luxemburg

Het plaatsje Weris staat bekend om zijn prachtige dolmen, menhirs en legendestenen. Het dorp behoort tot de mooiste dorpen van Wallonië. Een ander dorp, dat ook op de lijst met mooiste dorpen staat, is Nobressart. Dit dorpje wordt gekenmerkt door de dorpskern met grote boerderijen naast de St. Jan-Baptistkerk. Daarnaast behoren ook Ny, met z’n talrijke fonteinen, en Sohier, met z’n opvallende typische huizen en mooie bebloeming tot de mooiste dorpen van Wallonië. In Chassepierre, dat vooral bekend staat om het beroemde festival van de straatkunst dat elk 3e weekend van augustus wordt gehouden, vind je een kleine haven van rust aan de poort van de Ardennen.
Hou je van wandelen of fietsen, dan zijn Mirwart, met de forelkwekerij, en Our, een piepklein dorpje in de bossen, uitstekende keuzes.
In Redu, in de streek van de Boven-Lesse, vind je een ruimtevaartcentrum en vele authentieke boekwinkeltjes. Vanuit het dorp Rochehaut, in de vallei van de Semois, heb je een prachtig uitzicht over het dorpje Frahan en de rivier de Semois die sierlijk om het dorp heen kronkelt. Ook zeker aan te bevelen.

België Luxemburg Wehir Menhir
Wehir

Het landschap in z’n algemeenheid is al een bezienswaardigheid op zich. Met name vanwege z’n drie cuesta’s, met drie kronkelende rivieren de Ton, de Vire en de Semois. Daar tussenin liggen bossen en gezellige dorpjes met betoverende namen als Chameleux, Nichansart, Merlanvaux en Lamouline. In de streek van Virton, Arlon, Robelmont, Habay en Chameleux zijn nog opgravingen uit de Romeinse tijd. Dit bevestigd dat hier vroeger rijke Romeinse landeigenaren en handelaren woonden.

In het centrum van de provincie liggen de Ardennen met de uitgestrekte, golvende plateaus van meer dan 400 meter hoogte. Maar ook immense beboste landschappen die worden afgewisseld met diepe valleien waar rivieren doorheen stromen. Door deze hoogteverschillen ontstaan adembenemende weidse uitzichten. Alles wat je ziet is prachtig, de Ardennen zijn betoveren.

België Luxemburg Rochehaut Semois
De Semois bij Rochehaut
Deel dit bericht