Home » Uittips » De Nacht van de Nacht: een duik in de duisternis
Nacht van de Nacht - fotograaf Milou Oomens

De Nacht van de Nacht: een duik in de duisternis

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement dat in het teken staat van duisternis en de noodzaak om lichtvervuiling te verminderen. Het wordt gehouden in Nederland en is een bijzondere gelegenheid om te genieten van de nachtelijke hemel en bewustwording te creëren over het belang van een donkere nacht. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Nacht van de Nacht, inclusief waarom het wordt gehouden, wie deelnemers zijn, en hoe je eraan kunt deelnemen in 2024.

Het ontstaan van de Nacht van de Nacht

De “Nacht der duisternis” wordt sinds 2005 gehouden in Nederland. Dit initiatief is ontstaan uit bezorgdheid over de toenemende lichtvervuiling en de impact ervan op de natuur, het milieu, en onze gezondheid. Het doel is om mensen bewust te maken van de schoonheid en waarde van een donkere nacht en hen aan te moedigen om hun eigen bijdrage te leveren aan het verminderen van lichtvervuiling.

Het is een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Het doel van het evenement is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Tijdens deze Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. Ook worden er lezingen, excursies en andere activiteiten georganiseerd om mensen bewust te maken van de problematiek van lichtvervuiling.

Lees ook: Het Amsterdamse Winterparadijs 2023.

Waarom wordt de Nacht van de Nacht gehouden?

Deze nacht wordt gehouden om verschillende redenen:

  • Bewustwording: Het evenement wil de bewustwording vergroten over de problemen die gepaard gaan met overmatige kunstmatige verlichting, zoals verstoring van ecosystemen en negatieve effecten op de gezondheid.
  • Genieten van duisternis: Het biedt mensen de gelegenheid om de schoonheid van een donkere nacht te ervaren en de sterrenhemel te bewonderen.
  • Bevorderen van duurzaamheid: Deze speciale nacht moedigt gemeenschappen en bedrijven aan om hun verlichting aan te passen en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Dit evenement is belangrijk omdat het bijdraagt aan het verminderen van lichtvervuiling. Door lichten uit te doen, kunnen we de natuur beschermen, energie besparen en de luchtkwaliteit verbeteren.

Op zoek naar een goedkoop hotel in de buurt van een evenement? Bekijk dan hier de 10 beste goedkope hotels.

Wat is lichtvervuiling?

Lichtvervuiling is het kunstmatige verlichten van de nachtelijke hemel. Mensen kunnen dit veroorzaken door overmatig gebruik te maken van verlichting zoals straatverlichting, reclameverlichting en autoverlichting.

Lichtvervuiling heeft een aantal negatieve gevolgen, waaronder:

  • Verstoring van de natuur: Lichtvervuiling kan het gedrag van dieren verstoren, zoals het nachtelijk foerageren en de voortplanting.
  • Verspilling van energie: Onnodig gebruik van verlichting kan leiden tot energieverspilling.
  • Vervuiling van de lucht: Lichtvervuiling kan bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen.

Deelnemers aan de Nacht van de Nacht

Diverse organisaties, waaronder natuur- en milieuverenigingen, gemeenten, sterrenwachten, en culturele instellingen, nemen deel aan dit evenement. Deze deelnemers organiseren evenementen zoals nachtwandelingen, lezingen, sterrenkijkavonden, en het doven van openbare verlichting. Ook individuen kunnen hun steentje bijdragen door hun eigen buitenverlichting te dimmen of uitschakelen.

Op de website van organisatie vind je alle deelnemende activiteiten.

Zelf deelnemen

De Nacht van de Nacht 2024 zal plaatsvinden op 26 oktober 2024. Dit is een uitstekende gelegenheid om de duisternis te omarmen en deel te nemen aan de activiteiten die door deelnemende organisaties worden georganiseerd. Je kunt op de website van de Nacht van de Nacht informatie vinden over specifieke evenementen in jouw regio en ontdekken hoe jij kunt bijdragen aan het verminderen van lichtvervuiling. Of je nu deelneemt aan een georganiseerde activiteit of simpelweg de buitenverlichting dimt, jouw betrokkenheid draagt bij aan de bewustwording en het behoud van de nachtelijke schoonheid.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf ook een bijdrage leveren aan de Nacht van de Nacht. Hier zijn een paar tips:

  • Duim lichten uit: Duim lichten uit in je huis en tuin. Je kunt ook een schemerschakelaar installeren, zodat de lichten automatisch uitgaan als het donker wordt.
  • Schrijf een brief: Schrijf een brief aan je gemeente om te vragen om maatregelen tegen lichtvervuiling.
  • Draag je steentje bij: Draag je steentje bij door deel te nemen aan evenementen tijdens de Nacht van de Nacht.

Prachtig initiatief

De Nacht van de Nacht is een prachtig initiatief dat de schoonheid van de duisternis viert en aandacht vestigt op de gevolgen van lichtvervuiling. Door deel te nemen aan dit evenement, draag je bij aan het behoud van de donkere nacht en aan een duurzamere toekomst. Dus markeer 28 oktober 2023 in je agenda en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan dit belangrijke initiatief. Geniet van de Nacht van de Nacht en de magie van de duisternis!

(C) Foto: Milou Oomens

Deel dit bericht