Home » Nederland » Groningen

Groningen

Ontdek het gezellige Groningen

Er wordt natuurlijk niet voor niets gezegd ‘er gaat niets boven Groningen’. Want Groningen is een sfeervolle stad in het uiterste noorden van Nederland vol cultuur en gezelligheid. Zo kun je er heerlijke winkelen en uitgaan, is het Groninger Museum te vinden, lekkere restaurants en diverse evenementen zoals Eurosonic en Noorderzon. Het absolute hoogtepunt van de provincie is natuurlijk de Martinitoren die te vinden is op de Grote Markt. Hiervan uit heb je een geweldig uitzicht over de hele stad. Ook speciaal is vestingstad Bourtange, je waant je terug in de tijd in dit unieke dorpje. De Vesting Bourtange is in een vorm van een vijfhoek geschapen.

Rust in Groningen

Toch meer toe aan natuur, rust en ruimte? Ook dan is Groningen een ideale bestemming. Ontdek de mooie flora en fauna van het oudste cultuurlandschap van Nederland; Middag-Humsterland. Ook de vogelliefhebbers onder ons kunnen zich geweldig vermaken in het Nationaal Park Lauwersmeer met zijn prachtige vogelrijkdom.

Groningen, gelegen in het noorden van Nederland, is een provincie met een oppervlakte van ongeveer 2.960 vierkante kilometer en een bevolking van ongeveer 590.000 mensen. Het grenst in het noorden aan de Waddenzee, in het oosten aan Drenthe, in het zuiden aan de Friesland en in het westen aan Flevoland. De studentenstad Groningen is de hoofdstad van de provincie en heeft ongeveer 200.000 inwoners.

Provincie Groningen Nederland

Bezienswaardigheden Groningen

Martinitoren

Een van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad Groningen is de Martinitoren, die deel uitmaakt van de Martinikerk. De toren, die ook wel bekend staat als d’Olle Grieze (Gronings voor “de oude grijze”), is bijna 500 jaar oud en heeft een rijke geschiedenis. Het is een van de meest herkenbare monumenten van de stad en bereikt een hoogte van zo’n 97 meter.

De Grote Markt

De Grote Markt is een ander hoogtepunt van de stad Groningen. Het plein, gelegen in het centrum van de stad, was vroeger het belangrijkste plein van het centrum en grenst aan verschillende belangrijke straten. Hier vind je de Martinitoren en het stadhuis en ook het Goudkantoor en Mutua Fides: de Sociëteit van Groninger Studenten Corps Vindicat. De Grote Markt is ook een geweldige plek om een terrasje te pakken, omringd door vele horecagelegenheden waar je kunt genieten van een hapje of drankje in de zon.

Vesting Bourtange

Een andere bijzondere plek in Groningen is Bourtange, een uniek verdedigingswerk dat tijdens de Nederlandse Opstand werd gebouwd om de toegangsweg tot Groningen te blokkeren. Het vestingdorp, bekend als Vesting Bourtange, heeft een vijfhoekige vorm en dateert uit de 16e eeuw. Het is nog steeds grotendeels in zijn oorspronkelijke staat en hier vind je een fascinerend inzicht in de militaire geschiedenis van de regio. Bourtange ligt bij Westerwolde.

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer, gelegen op de grens van Groningen en Friesland, was ooit de Lauwerszee. Het is een belangrijk natuurgebied en met namel voor vogels. Wandelen door de rietlanden kun je hier heerlijk en is dan ook een populaire activiteit, waarbij het beroemde Vogelpad veel wordt bewandeld. Met een beetje geluk kun je hier zelfs Konikpaarden tegenkomen.

Zeehondencentrum Pieterburen

Het Zeehondencentrum Pieterburen staat bekend om de reddingsacties van Lenie ‘t Hart. Sinds 1971 worden hier vooral jonge zeehonden opgevangen die in de problemen zijn gekomen. Deze crèche met jonge dierenis nog steeds te bezoeken, maar er worden nu ook veel oudere dieren opgevangen. Ze worden net als de jonge dieren verzorgd totdat ze sterk genoeg zijn om weer vrij te worden gelaten. Bezoekers kunnen de dieren van dichtbij bekijken en het is een prachtige plek om minimaal een keertje bezocht te hebben.

Waddenzee

De Waddenzee, die je bereikt als je naar het noorden rijdt vanuit Groningen, biedt een prachtig uitzicht op de Waddeneilanden. Wadlopen is de populairste activiteit in dit gebied, waarbij je met een gids bij eb op pad gaat. Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt die ook vies mogen worden.

Nationaal landschap Middag-Humsterland

Groningen

Deel dit bericht