Home » Nederland » Waddeneilanden

Waddeneilanden

In het noorden van Nederland ligt het waddengebied, een uniek natuurgebied. In het waddengebied liggen in totaal 8 eilanden, waarvan er 5 bewoond zijn en 3 onbewoond. De 5 bewoonde Waddeneilanden zijn Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, kort samengevat TVTAS. De 3 onbewoonde eilanden zijn Razende Bol, Rottumerplaat en Rottumeroog. Op de onbewoonde eilanden verblijven alleen vogelwachters die toezicht houden op het eiland en daar de flora en fauna monitoren. De Nederlandse Waddeneilanden liggen in de Noordzee en worden van het vasteland gescheiden door de Waddenzee. Dit unieke gebied staat sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vakantie naar de Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn bij uitstek geschikt voor een korte vakantie, weekendje weg of een dagtripje. Laat eventjes lekker achter je en neem de veerboot naar een van de Nederlandse Waddeneilanden. Deze eilanden bruisen van leven en energie. In dit prachtige en unieke natuurgebied leven veel dieren, wat overigens heel goed samengaat met de vele toeristen die de wadden dagelijks bezoeken.

Nederland Waddeneilanden Ameland Strand Zee - Beste Toeristische Tips
Nederland Waddeneilanden Schiermonnikoog - Beste Toeristische Tips
Nederland Waddeneilanden Terschelling Toren Baai - Beste Toeristische Tips
Nederland Waddeneilanden Texel Vuurtoren - Beste Toeristische Tips
Nederland Waddeneilanden Vlieland -Dorpsstraat - Beste Toeristische Tips

Op de Waddeneilanden vind je een prachtige natuur en eindeloze stiltes, die hand in hand gaan met de kilometerslange fietspaden en wandelpaden, mooie goudgele zandstranden, hotels, appartementen, vakantiehuizen, goede restaurants en gezellige cafeetjes. De ultieme combinatie om lekker op vakantie te gaan of gewoon eventjes tussendoor in dit prachtige gebied.

>>> Lees ook: Welke onbewoonde eilanden heeft Nederland?

Elk Waddeneiland kent z’n eigen sfeer en heeft weer z’n eigen gebruiken. De Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben een groot aantal vaste ‘eilandgasten’ die jaarlijks hun favoriete eiland bezoeken. Elke eiland heeft een eigen VVV-kantoor, waar je terecht kunt voor alle informatie over het eiland. Ga je voor korte of langere tijd op vakantie naar de Waddeneilanden, dan voel je je meteen van harte welkom en kun je direct beginnen met genieten van alles wat de Wadden je te bieden hebben.

Waddeneilanden Nederland - Beste Toeristische Tips

De onbewoonde Nederlandse Waddeneilanden en zandplaten

Naast de 5 bewoonde Waddeneilanden heeft Nederland nog 3 onbewoonde Waddeneilanden, Razende Bol (ook wel Noorderhaaks genoemd), Rottumerplaat en Rottumeroog, en een aantal zandplaten. Niet elke zandplaat is een eiland. Iets is pas een eiland als het aan alle zijden door water wordt omringd en het moet in de Noordzee liggen, aan de Waddenzee grenzen of compleet in de Waddenzee liggen. Daarnaast moet het minimaal 160 hectare groot zijn en bij vloed niet onder water verdwijnen. Door deze criteria is bijvoorbeeld Razende Bol wel een Waddeneiland, maar Simonszand niet. Naast Simonszand mogen ook de zandplaten Rif, Engelsmanplaat, Zuiderduintjes, Richel en Griend gezien hun grootte zich geen eiland noemen.

Nederland Waddeneilanden Noorderhaaks - Razende Bol - Beste Toeristische Tips
Nederland Waddeneilanden Rottumeroog vanuit de lucht - Beste Toeristische Tips
Nederland Waddeneilanden Rottumerplaat - Beste Toeristische Tips
Deel dit bericht