Home » Uittips » Nederlander heeft 18 vakantiedagen nodig voor rust
ontspannen vakantie vakantieperiode rust

Nederlander heeft 18 vakantiedagen nodig voor rust

Om zich volledig te kunnen ontspannen hebben Nederlanders 18 vakantiedagen nodig. Het Europese gemiddelde ligt op 17 dagen.

Dit blijkt uit een onderzoek van RH- en payrolldienstverlening SD Worx, dat werd gehouden onder meer dan tienduizend Europese werknemers.

Uit dit onderzoek blijkt dat werknemers meer dan ooit op zoek zijn naar een optimale balans tussen werk en privé. Op de vraag hoeveel vakantiedagen er nodig zijn om echt te kunnen ontspannen werden wisselende antwoorden gegeven door de Europese werknemers. Zo gaven werknemers in het Verenigd Koninkrijk aan dat 8,5 vakantiedagen voldoende zouden zijn. In Italië denken de werknemers aan 11 vakantiedagen voldoende te hebben. De behoefte aan vakantiedagen is in landen als Spanje en Finland het grootst. Werknemers gaven daar aan dat ze behoefte hebben aan respectievelijk 27 en 34 vakantiedagen.

Vaste vakantieperiode

De verschillen over de behoefte aan een vaste vakantieperiode die jaar na jaar wordt opgenomen zijn minder groot. Van de Europese werknemers heeft 37 procent een vast jaarlijks vakantiepatroon. Hierbij nemen met name Nederlanders, Italianen en Belgen een vaste vakantieperiode op. Finse werknemers doen dat het minst, blijkt uit het onderzoek.

Wat wel opvallend is, is dat maar liefst 37 procent van de ondervraagden bereid is om onbetaald verlof op te nemen als ze door hun vakantiedagen heen zijn. Deze optie is ook in Nederland erg populair. In Spanje is deze het minst populair.

Werk loslaten tijdens vakantie

Tijdens de vakantie volgt een derde van de werknemers hun werk, door bijvoorbeeld hun e-mail te checken, apps te lezen en werkgerelateerde telefoontjes te beantwoorden. Dit wordt met name gedaan in Noorwegen, Nederland en Italië. Dit geldt het minst voor Duitse werknemers. Het mentaal loslaten van hun werk tijdens de vakantie blijkt voor gemiddeld een derde van de Europese werknemers moeilijk te zijn.

Deel dit bericht