Home » Uittips » Nu overal in- en uitchecken met je betaalkaart bij het OV: OVpay
openbaar vervoer - trein

Nu overal in- en uitchecken met je betaalkaart bij het OV: OVpay

Het is goed nieuws voor OV-reizigers in Nederland: sinds dinsdag 6 juni 2023 is het mogelijk om overal in het land in te checken met een betaalkaart. Zowel pinpassen, creditcards als betaalapps op smartphones kunnen nu gebruikt worden als betaalmiddel in het openbaar vervoer. In deze blogpost lees je alles over deze nieuwe ontwikkeling en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken. Ontdek hoe je met gemak en gemakkelijkheid kunt reizen met het OVpay, zonder de noodzaak van een aparte OV-chipkaart.

Reizen met je betaalkaart: dezelfde kosten als met een OV-chipkaart

Het grote voordeel van in- en uitchecken met een betaalkaart is dat het net zoveel kost als reizen met een OV-chipkaart. Het reguliere reistarief zonder kortingen wordt in rekening gebracht. Het enige verschil is dat bij het gebruik van een abonnement of kortingskaart nog steeds een OV-chipkaart vereist is.

Voor mensen die slechts sporadisch gebruikmaken van het openbaar vervoer is in- en uitchecken met een betaalkaart bijzonder handig. Dit wordt ook weerspiegeld in de statistieken van Translink, het bedrijf achter zowel de OV-chipkaart als OVpay. Zo blijkt dat de betaalpas opvallend vaak gebruikt wordt rond evenementen en feestdagen. Tijdens Koningsdag maakte maar liefst 26 procent van de reizigers gebruik van OVpay.

In mei van dit jaar werd bij meer dan 6 procent van alle check-ins een pinpas, creditcard of betaalapp gebruikt. Ter vergelijking: in november 2022 was dat nog geen 1 procent. Dit aandeel is de afgelopen maanden sterk gegroeid doordat steeds meer OV-bedrijven OVpay zijn gaan ondersteunen.

De voordelen van OVpay en de keuze van betaalmiddel

De helft van alle gebruikers die inchecken met OVpay doet dit via een betaalapp op hun smartphone. De andere helft gebruikt een pinpas of creditcard. Met deze diverse opties biedt OVpay reizigers een grote mate van flexibiliteit en keuzevrijheid.

Het is belangrijk om op te merken dat het aanbieden van meerdere kaarten tegelijkertijd verwarring kan veroorzaken. Als er meerdere kaarten tegelijkertijd boven de chipkaartlezer worden gehouden, bestaat de kans dat je per ongeluk met een andere pas incheckt dan je bedoeling was. Om dit te voorkomen, adviseert Translink reizigers die met een betaalapp inchecken om de smartphone uit een eventueel hoesje te halen en los op de kaartlezer te leggen. Op die manier wordt er slechts één pas aangeboden bij het poortje en minimaliseer je het risico op foutieve inchecks.

Als je per ongeluk met de ene pas incheckt en met een andere pas uitcheckt, word je twee keer ingecheckt. In dat geval wordt er twee keer een instaptarief in rekening gebracht. Voor bus, tram en metro bedraagt dit instaptarief 4 euro, terwijl voor de trein het instaptarief zelfs 20 euro is. Het is belangrijk om alert te zijn en ervoor te zorgen dat je met dezelfde pas in- en uitcheckt om onnodige kosten te voorkomen.

Terugvragen van onterechte kosten via OVpay

Mocht er iets misgaan en je hebt per ongeluk dubbele inchecks gemaakt, dan kun je de onterechte kosten gelukkig terugvragen. Zowel via de website van OVpay als via de app (beschikbaar voor Android en iOS) kun je een verzoek indienen om de extra kosten te laten corrigeren. Zorg ervoor dat je de nodige informatie, zoals de datum, tijdstip en reisdetails, bij de hand hebt om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Gemakkelijk en flexibel reizen met OVpay

Met de introductie van OVpay is het nu mogelijk om met je betaalkaart in- en uit te checken bij het openbaar vervoer in heel Nederland. Of je nu gebruikmaakt van een pinpas, creditcard of betaalapp op je smartphone, je kunt genieten van dezelfde reiskosten als met een OV-chipkaart. Deze nieuwe mogelijkheid is met name handig voor reizigers die het openbaar vervoer sporadisch gebruiken en geen behoefte hebben aan een aparte OV-chipkaart.

Het gebruik van OVpay groeit snel, zoals blijkt uit de cijfers van Translink. Steeds meer mensen ontdekken het gemak en de flexibiliteit van in- en uitchecken met hun betaalkaart. Het is echter belangrijk om op te letten dat je slechts één pas aanbiedt. Zo voorkom je bij het poortje om verwarring en dubbele inchecks.

Mocht er toch een foutieve incheck plaatsvinden, dan kun je via de OVpay-website of de app onterechte kosten terugvragen. Zorg ervoor dat je de juiste gegevens bij de hand hebt om het proces soepel te laten verlopen.

Met OVpay wordt het reizen met het openbaar vervoer nog eenvoudiger en toegankelijker. Geniet van de vrijheid om je betaalkaart te gebruiken en profiteer van het gemak dat het biedt, vooral voor incidentele reizigers. Ontdek de voordelen van in- en uitchecken met je betaalkaart en ervaar een naadloze reiservaring zonder gedoe met aparte OV-chipkaarten.

Deel dit bericht