Home » Uittips » Ontdek de pracht van het Valtherbos: een natuurlijk juweel in Drenthe
Valtherbos Emmen Drenthe - Beste Toeristische Tips

Ontdek de pracht van het Valtherbos: een natuurlijk juweel in Drenthe

Het Valtherbos, gelegen ten noorden van Emmen in Drenthe, is de perfecte bestemming om even lekker te ontsnapping uit de dagelijkse drukte. Met zijn uitgestrekte oppervlakte van maar liefst 448 hectare biedt dit bos een oase van rust en schoonheid, waar je kunt wandelen langs kronkelende paden omringd door een diversiteit aan naald- en loofbomen. Vooral tijdens de schemering kun je genieten van een bijzondere stilte, prachtige kleuren en misschien zelfs een glimp opvangen van reeën of wilde zwijnen.

Het Valtherbos, een bos vol geluiden

Het Valtherbos is niet alleen een plek van serene rust, maar ook een thuis voor een scala aan vogelsoorten, waaronder Europa’s kleinste vogel, het goudhaantje. Met zijn bescheiden formaat van slechts 8,5 cm en zijn voorkeur voor de toppen van naaldbomen, is dit vogeltje een uitdaging om te spotten. Maar zijn vrolijke gezang verraadt zijn aanwezigheid.

Luister ook naar het karakteristieke roffelen van de grote bonte specht en de zwarte specht, die regelmatig te horen zijn in het Valtherbos. Dit geluid dient verschillende doeleinden, van het afbakenen van territoria tot het vinden van voedsel door insecten op te jagen die verstopt zitten onder boombast.

Valtherbos Emmen Drenthe - Beste Toeristische Tips

Oude verhalen en onderduikershol

Hoewel het Valtherbos pas in de jaren ’20 van de 20e eeuw werd aangeplant, herbergt het sporen uit een veel verder verleden. Ontdek maar liefst vier hunebedden, oeroude grafheuvels en een pingoruïne die getuigen van lang vervlogen tijden. Tijdens je wandeling kom je ook het onderduikershol tegen, een indrukwekkend monument dat het verhaal vertelt van 16 Joodse Emmenaren die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten en zo de oorlog overleefden dankzij de moedige hulp van lokale verzetsmensen.

Valtherbos Emmen Drenthe - Beste Toeristische Tips

Plan je bezoek aan het Valtherbos

Het Valtherbos, beheerd door Staatsbosbeheer, is gemakkelijk bereikbaar en biedt verschillende wandelroutes om dit natuurlijke juweel te verkennen. Of je nu op zoek bent naar rust, vogelspotmogelijkheden of historische verhalen, het Valtherbos heeft voor elk wat wils.

Het Valtherbos in cijfers

Locatie: Ten noorden van Emmen, Drenthe
Oppervlakte: 448 hectare
Beheer: Staatsbosbeheer
Bijzonderheden: Vier hunebedden, onderduikershol, grafheuvels, pingoruïne

Ontdek de betoverende schoonheid en rijke geschiedenis van het Valtherbos tijdens je volgende avontuur in de natuur!

Valtherbos Emmen Drenthe - Beste Toeristische Tips

Wandelen in het Valtherbos

Er zijn 2 verschillende wandelroutes in het Valtherbos.

 • Wandelroute Hunebedden Valtherbos
  Dit is een wandelroute van 4,4 km langs hunebedden en andere sporen uit het verleden. De wandelroute wordt aangegeven met rode palen.
  Klik hier voor een routebeschrijving.
  Makkelijke wandeling. Geschikt voor elk fitnessniveau. Makkelijk begaanbare paden. Geschikt voor elk niveau.
 • Wandelroute Valtherspaan
  Dit is een heerlijke wandeling door het Valtherbos in Zuidoost-Drenthe met een totale lengte van 4,9 km. De route wordt aangegeven met donkerblauwe palen.
  Klik hier voor een routebeschrijving.
  Makkelijke wandeling. Geschikt voor elk fitnessniveau. Makkelijk begaanbare paden. Geschikt voor elk niveau.

Startpunt van de wandelingen

Je kunt starten met je wandelingen vanaf de parkeerplaats aan de Odoornerweg, coördinaten 52°48’37.4″N 6°52’20.9″E (7814 TH Emmen).

Meer inspiratie voor een dagje weg

(C) Afbeeldingen: Lammert Schoonewille

Deel dit bericht