Home » Uittips » Op vakantie in Nederland
Nederland Rotterdam Erasmusbrug

Op vakantie in Nederland

Nederland wordt steeds populairder bij vakantiegangers uit binnen- en buitenland. Jaarlijks komen meer dan 6 miljoen buitenlandse toeristen hun vakantie doorbrengen in ons land. Maar ook steeds meer Nederlanders blijven in eigen land voor hun welverdiende vakantie. De vestingsteden, Hanzesteden, vele waterwegen, architectuur, stranden, nationale parken en historie maken ons land steeds populairder. Lekker wandelen op de Veluwe, zeilen op zee of relaxen aan het strand, er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om te ontspannen. Er is voor elk wat wils. Een ander groot voordeel is dat het land relatief klein is, waardoor de activiteiten op korte afstand van elkaar liggen en daardoor makkelijk bereikbaar zijn.

Het hele jaar door iets te doen

Door de 4 seizoen, de lente, de zomer, de herfst en de winter, is er een ongekende afwisseling in natuur en temperatuur. Dit zorgt er tevens voor, dat er het hele jaar door veel te beleven valt. Naast de activiteiten die je het hele jaar door kunt doen, kent elk seizoen weer haar eigen activiteiten. Bijvoorbeeld ‘s zomers zonnen op het strand, in de herfst wandelen in het bos en schaatsen in de winter.

Vakantiemogelijkheden in Nederland

Nederland kent diverse vakantiemogelijkheden. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Wandelvakantie

Met maar liefst 21 nationale parken is Nederland bij uitstek geschikt om te wandelen. De wandelroutes zijn, net als de fietsroutes, uitstekend aangegeven. Bij de ingang van de parken staat tevens aangegeven of je van de paden af mag om de vrije natuur in te gaan of dat je op de paden moet blijven. In het westen zijn parken met prachtige combinaties van duin- en boslandschappen, in het noorden parken met veel heide, water en bos en in het zuiden met heuvelachtige landschappen.

Fietsvakantie

Nederland kent maar liefst 35.000 kilometer aan fietspaden. Via fietsroutes, fietskaarten en via de ANWB worden de mooiste routes aangegeven. Ook de fietspaden in Nederland zijn zeer goed, terwijl ook andere weggebruikers goed rekening met fietsers houden. Dat maakt Nederland uitstekend geschikt voor een fietsvakantie.

Op vakantie met de camper, caravan of tent

Nederland kent meer dan 2.000 campings. Dat betekent dat je een zeer uitgebreide keuze hebt. Kamperen bij de boer, op een natuurcamping, aan zee, in het bos of op een luxe camping met veel faciliteiten. Op de website van de campings wordt, naast de faciliteiten van de camping, ook veelal aangegeven wat er in de buurt te doen is.

Op vakantie met je auto

Als je op vakantie met je auto gaat, heb je veel vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Je kunt op de bonnefooi weggaan en kijken waar je uitkomt, of vooraf reserveren. Ga je op de bonnefooi op vakantie, dan loop je natuurlijk het risico dat je bestemming vol is en je net niet meer bij dat ene hotel of dat ene vakantiepark terecht kunt, omdat het is volgeboekt. Het voordeel van reizen met je auto binnen Nederland is, dat het land relatief klein is en alle makkelijk te bereiken is.

Georganiseerde busreizen

Er worden diverse georganiseerde busreizen aangeboden voor jong en oud. Een compleet georganiseerde busreis gaat vaak gepaard met luxe en flexibiliteit, waardoor het met name voor senioren populair is. De reisorganisatie biedt vaak tevens diverse stedentrips en andere uitstapjes naar bezienswaardigheden aan tijdens de reis.

Reizen met de trein

Regelmatig worden er voordelige treinkaartjes en kortingen aangeboden voor het openbaar vervoer. Zo kun je vaak voor een paar euro de hele dag of meerdere dagen reizen. Zo kun je bijvoorbeeld met de Interrail One Country Pass voor een bepaald aantal dagen door de hele Benelux reizen. Ideaal als je er een paar daagjes tussenuit wilt.

Vakantieparken

Nederland kent vele vakantieparken. Deze bestaan veelal uit vakantiewoningen en sommige zijn gecombineerd met een camping. Vaak liggen deze vakantieparken in een prachtige natuur en zijn uitgerust met vele faciliteiten, zoals zwembaden, speeltuinen en diverse sportmogelijkheden. Je kunt ze vaak boeken voor een weekend, lang weekend, midweek, hele week of langere tijd. Hierdoor kun je de vakantie precies zo plannen als je zelf graag wilt.

Hotel, Bed&Breakfast of Airbnb

Ook het overnachten in een hotel, B&B en Airbnb zijn zeer populair. Vooral hotels zijn populair door de grote variëteit, van grote internationale hotelketens tot kleine familiehotels op het platteland. Soms worden ook eigen onderkomens beschikbaar gesteld voor een korte of langere periode. Dit maakt de keuze enorm groot.

Vakantiebestemmingen in Nederland

Er zijn ontelbaar veel vakantiebestemmingen in Nederland, eenvoudigweg te veel om op te noemen. Alleen al de kust met z’n lengte van ruim 523 kilometer biedt gigantisch veel recreatiemogelijkheden op het strand, in de duinen en aan zee. Ook de Waddeneilanden zijn fantastisch om eens te bezoeken. Alleen al de reis er naar toe, met de boot, is een belevenis op zich.

Daarnaast zijn er vele mogelijkheden in de bossen, zoals bijvoorbeeld het Nationaal Park de Hoge Veluwe in midden-Nederland. Maar ook de prachtige heidevelden rond Hilversum (bloeitijd van de heide is eind augustus) en de Kroondomeinen ‘t Loo zijn prachtig.

Ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de vele authentieke oude stadjes met prachtig centrum, zoals in één van de Hanzesteden zoals Zwolle, Deventer, Kampen en Zutphen. Deze steden staan vol met prachtige 18e eeuwse panden en hebben vaak nog traditionele markten. Maar ook de grote steden, zoals Amsterdam met z’n grachten en prachtige koopvaardijpanden uit de Gouden Eeuw, Rotterdam met z’n wereldhaven zijn perfect als vakantiebestemming.

Met de kinderen op vakantie in Nederland

Nederland is bij uitstek geschikt om op vakantie te gaan met kinderen. Er is het hele jaar volop te doen. Zo kent Nederland bijvoorbeeld 60 kleine en grote dierentuinen, vogelparken, reptielenzoo’s, aquaria, dolfinarium en safariparken. En dan natuurlijk niet te vergeten de 172 attractieparken (CBS, 2020) die Nederland rijk is. Daarnaast zijn er vele andere mogelijkheden voor een dagje weg, zoals klimmen, jumpen, zwemmen, musea en ga zo maar door. Kortom, ook voor kinderen is er heel veel te doen.

Nederland vakantieland

Kort samengevat: Nederland is een vakantieland bij uitstek met heel veel afwisselende activiteiten. Van wadlopen op één van de Waddeneilanden tot het ontdekken van de mergelgrotten in Zuid-Limburg of de natuurparken in het Salland en op de Veluwe. Alles is mogelijk. Dat geldt voor zowel Nederlands als voor buitenlandse toeristen. Het voordeel van op vakantie in eigen land is dat het zo lekker dichtbij is. Ideaal voor een korte vakantie met familie of vrienden, voor een verwenweekendje, maar ook voor een lange(re) vakantie. Nederland is een vakantiebestemming voor iedereen!

Deel dit bericht