Home » Uittips » Paspoort kwijt op vakantie? En nu?
paspoort kwijt verloren identiteitsbewijs - Beste Toeristische Tips

Paspoort kwijt op vakantie? En nu?

Het overkomt de besten: je paspoort kwijt of je ID-kaart kwijtraken vlak voor je vakantie of tijdens je reis. Super onhandig, maar geen paniek! Hier zijn enkele praktische tips om de situatie aan te pakken:

Op Schiphol je paspoort verloren?

Geen zorgen. Doe aangifte bij het politiebureau op Schiphol Plaza en haast je naar Bureau Nooddocumenten voor een noodpaspoort. Met wat geluk kun je nog op tijd zijn voor je vlucht!

In het buitenland je paspoort kwijt?

Meld diefstal of verlies bij de lokale politie en vraag bij het consulaat of de Nederlandse ambassade een nooddocument aan. Let op de soms ongebruikelijke openingstijden. Op onze praktische informatiepagina vind je de ambassadegegevens per land.

Op de website van de ANWB staan handige tips met praktische info per land.

Geen bloedspoed, wel haast?

Ontdek je enkele dagen voor vertrek dat je paspoort verloren is of verlopen? Dien vóór 12:00 uur een spoedaanvraag in bij de gemeente (met max. €48,60 toeslag) en haal doorgaans binnen twee werkdagen je reisdocument op.

Maak een foto van je paspoort of ID-kaart

Voor vertrek: maak foto’s van je paspoort/ID-kaart, vliegticket en boekingsgegevens. Bewaar ze niet alleen op je telefoon, maar stuur ze ook naar jezelf via e-mail, inclusief noodnummers van familie, bank en verzekering. Zo heb je alle benodigde informatie direct bij de hand in geval van verlies.

Check je verzekering

Overweeg om van reisverzekering te switchen. Sommige verzekeraars dekken niet alleen ‘bagage’, maar ook ‘onvoorziene kosten’ zoals de kosten voor een nooddocument bij verlies of diefstal op reis. Kijk bijvoorbeeld naar de ANWB Reisverzekering.

Ga goed voorbereid op reis

Wanneer je goed voorbereid op reis gaat, kun je met een gerust hart genieten van je vakantie. Wees alert, volg deze tips en mocht het onverhoopt toch misgaan, onthoud dat er altijd oplossingen zijn om je reis zonder al te veel stress voort te zetten. Een fijne vakantie gewenst!”

(Afbeelding van jacqueline macou via Pixabay)

Deel dit bericht