Home » Vakantiebestemmingen » Nederland » Drenthe » Culinair Drenthe

Culinair Drenthe

Drenthe is een provincie met een rijke traditie op culinair gebied. De provincie heeft een gevarieerd landschap met veel verschillende soorten natuur. Dit heeft geresulteerd in een gevarieerde keuken met veel lokale producten.

Het Preuvenement

Het Preuvenement is een gratis toegankelijk festival in Assen dat zich richt op cultuur en culinaire diversiteit. Het festival vindt plaats in het laatste weekend van augustus, meestal op de Brink en in het centrum van Assen. Het Preuvenement biedt een gevarieerd programma met optredens van artiesten uit binnen- en buitenland, workshops, demonstraties en een culinaire markt. Er is voor ieder wat wils, van muziekliefhebbers tot kunstliefhebbers en van lekkerbekken tot cultuursnuivers.

Het Preuvenement is een gezellig en ontspannen evenement waar iedereen zich welkom voelt. Het is een mooie manier om de cultuur en de culinaire diversiteit van Assen te ontdekken.

Drentse Streekmarkten

Er zijn overal in Drenthe het hele jaar door diverse Streekmarkten met de allerlekkerste lokale producten. Deze streekmarkten bieden een breed scala aan lokale producten, waaronder streekproducten. Je kunt er terecht voor groenten, fruit, vlees, vis, zuivel, streekbieren en streekwijnen. Altijd de moeite waard om eens een kijkje te nemen en je te goed te doen aan deze overheerlijke, verse producten.

De Drentse streekmarkten zijn een goede manier om kennis te maken met de lokale producten van Drenthe. Je kunt er de producten proeven en kopen.

Drentse Bierweek

De Drentse Bierweek is een week die elk jaar in november wordt gehouden in Drenthe. Tijdens de week presenteren Drentse bierbrouwerijen hun bieren. Er zijn proeverijen, workshops en andere activiteiten.

De Drentse Bierweek is een goede manier om kennis te maken met de Drentse biercultuur. Je kunt er verschillende bieren proeven en leren over de productie van bier.

Drentse Wijnweek

De Drentse Wijnweek is een week die elk jaar in december wordt gehouden in Drenthe. Tijdens de week presenteren Drentse wijngaarden hun wijnen. Er zijn proeverijen, workshops en andere activiteiten.

De Drentse Wijnweek is een goede manier om kennis te maken met de Drentse wijncultuur. Je kunt er verschillende wijnen proeven en leren over de productie van wijn.

Traditionele Drentse gerechten

De traditionele Drentse keuken is gebaseerd op eenvoudige, eerlijke ingrediënten. Veel gerechten worden gemaakt met lokale producten, zoals aardappelen, groenten, vlees en vis.

Enkele bekende Drentse gerechten zijn:

 • Stamppot: Stamppot is een aardappelgerecht met groenten, zoals boerenkool, andijvie, hutspot of zuurkool.
 • Hachee: Hachee is een stoofpotje van rundvlees, uien, wijn en kruiden.
 • Balkenbrij: Balkenbrij is een bloedworst met uien en kruiden.
 • Erwtensoep: Erwtensoep is een stevige soep met witte bonen, wortelen, prei en uien.

Drentse specialiteiten

Naast de traditionele gerechten zijn er ook een aantal Drentse specialiteiten. Deze gerechten zijn vaak gebaseerd op lokale producten of worden op een unieke manier bereid.

Drentse worsten

Drentse worsten worden gemaakt van varkensvlees, rundvlees of schapenvlees. Ze worden vaak gerookt of gedroogd. Er zijn veel verschillende soorten Drentse worsten, zoals:

 • Knorstworst: Een harde worst die wordt gemaakt van varkensvlees.
 • Balkenbrijworst: Een bloedworst die wordt gemaakt van varkensvlees en bloed.
 • Drentse droge worst: Een gedroogde worst die wordt gemaakt van varkensvlees.

Drentse schapenkaas

Drentse schapenkaas wordt gemaakt van de melk van Drentse schapen. Het is een zachte kaas met een milde smaak.

Drentse biertjes

Er zijn diverse brouwerijen en diverse soorten Drentse biertjes, waaronder:

 • Bierbrouwerij Maallust: Maallust Pilsener is een licht, verfrissend bier met een bittere afdronk. Het wordt gebrouwen met gerst, hop en water uit Drenthe.
 • Bierbrouwerij De Wethouder: De Wethouder Donker is een zwaar, donker bier met een volle smaak. Het wordt gebrouwen met mout, hop en water uit Drenthe.
 • Bierbrouwerij De Molen: De Molen Stout is een zeer zwaar, donker bier met een rijke smaak. Het wordt gebrouwen met mout, hop en water uit Drenthe.

Drentse wijn

Enkele van de overheerlijke Drentse wijnen zijn:

 • Wijngaard De Veldbloem: De Veldbloem Sauvignon Blanc is een lichte, frisse witte wijn met een fruitige smaak. De druiven worden geteeld in het Drentse dorpje Eelde.
 • Wijngaard De Gouden Leeuw: De Gouden Leeuw Pinot Noir is een zwaardere rode wijn met een volle smaak. De druiven worden geteeld in het Drentse dorpje Dwingeloo.
 • Wijngaard De Bleek: De Bleek Rosé is een lichte, fruitige roze wijn met een frisse smaak. De druiven worden geteeld in het Drentse dorpje Ruinen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele Drentse biertjes en Drentse wijnen die er zijn.