Home » Vakantiebestemmingen » Nederland » Drenthe » Evenementen en festivals in Drenthe

Evenementen en festivals in Drenthe

Drenthe is een provincie met een rijk aanbod aan evenementen en festivals. Er zijn festivals voor elk wat wils, van muziekfestivals tot sportevenementen en van culturele evenementen tot natuurevenementen.

Muziekfestivals

Drenthe is een populaire bestemming voor muziekliefhebbers. Er zijn een aantal grote muziekfestivals in de provincie, zoals:

 • Hello Festival (Emmen) is een muziekfestival dat elk jaar in juni wordt gehouden in Emmen. Het festival staat bekend om zijn gezellige sfeer, zijn uitgebreide line-up met artiesten uit verschillende muziekgenres en zijn focus op duurzaamheid.
 • Grachtenfestival (Meppel): Tijdens het jaarlijkse grachtenfestival van Meppel beleef je de mooiste botenshows, historische schepen en concerten op drijvende podia. Je vindt er diverse optredens van de (lokale) shanty- en piratenkoren. Daarnaast is er gezellige braderie met oude ambachten. Ook geschikt voor kinderen.
 • Boerenrockfestival (Drouwenermond): dit festival is een mix van crossauto’s, rare voertuigen, crossmotoren, brommers, vertier in een ton en natuurlijk muziek. Niet voor niets wordt het het gekste festival van het Noorden genoemd. De muziekgenres lopen uiteen van piratenmuziek tot folkrock. Tevens worden er diverse crosswedstrijden gehouden, van extreme enduro tot autorodeo en van gazonmaaierrace tot gekkenhuisrace.
 • Het Mega Piraten Festijn in Klazienaveen is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door Stichting Mega Piraten Festijn. Het festijn vindt plaats op het evenemententerrein aan de Laurier in Klazienaveen. Het piratenfestijn is een familie-evenement dat zich richt op iedereen die van piraten houdt. Het festijn biedt een scala aan activiteiten.

Naast deze grote festivals zijn er ook veel kleinere muziekfestivals in Drenthe. Deze festivals worden vaak georganiseerd door lokale muziekliefhebbers.

Sportevenementen

Drenthe is ook een populaire bestemming voor sportliefhebbers. Er worden een aantal grote sportevenementen in de provincie georganiseerd, zoals:

 • Drenthe Loopfestijn: Dit loopfestijn, met afstanden tot en met de halve marathon, wordt elk jaar in mei gehouden in Klazienaveen.
 • Drenthe 200: De Drenthe 200 is een mountainbike-marathon van 200 kilometer die jaarlijks wordt georganiseerd in de provincie Drenthe. Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Drenthe 200 en vindt plaats op de tweede zondag in september.
 • Drenthe Rally: De Drenthe Rally is een internationale rally die wordt gehouden in de provincie Drenthe, Nederland. Het is een ronde van het Open Nederlands Rally Kampioenschap en is een van de meest prestigieuze rally’s in Nederland. De rally wordt meestal in november gehouden en is gebaseerd op het TT Circuit Assen. De rally omvat ook etappes op openbare wegen in het omliggende platteland.

Naast deze grote sportevenementen zijn er ook veel kleinere sportevenementen in Drenthe. Deze evenementen worden vaak georganiseerd door lokale sportverenigingen.

Culturele evenementen

Drenthe heeft een rijke cultuur. Er worden een aantal grote culturele evenementen in de provincie georganiseerd, zoals:

 • Drents Museum Openluchtmuseum: Dit festival wordt elk jaar in juli gehouden in het Drents Openluchtmuseum in Orvelte. Het is een festival met muziek, dans, theater en andere culturele activiteiten.
 • Oerol Festival: Dit festival wordt elk jaar in juni gehouden op Terschelling. Het is een festival met theater, muziek, dans en andere culturele activiteiten.
 • Drents Cultureel Festival: Dit festival wordt elk jaar in september gehouden in Assen. Het is een festival met muziek, theater, dans en andere culturele activiteiten.
  Naast deze grote culturele evenementen zijn er ook veel kleinere culturele evenementen in Drenthe. Deze evenementen worden vaak georganiseerd door lokale culturele organisaties.

Natuurevenementen

Drenthe heeft een prachtige natuur. Er worden een aantal grote natuurevenementen in de provincie georganiseerd, zoals:

 • Internationale Drentse Fietsvierdaagse: Deze fietsvierdaagse wordt elk jaar in september gehouden in Drenthe. Het is een fietstocht van 300 kilometer door de Drentse natuur.
 • Klaas Vaak Wandeltocht: Deze wandeltocht wordt elk jaar in december gehouden in Drenthe. Het is een wandeltocht van 25 kilometer door de Drentse natuur.
 • Drentse Heideweek: Deze week wordt elk jaar in juli gehouden in Drenthe. Het is een week met activiteiten in de Drentse natuur, zoals wandelen, fietsen, paardrijden en zwemmen.

Naast deze grote natuurevenementen zijn er ook veel kleinere natuurevenementen in Drenthe. Deze evenementen worden vaak georganiseerd door lokale natuurorganisaties.

Rijk aanbod aan festivals en evenementen

Drenthe is een provincie met een rijk aanbod aan festivals en evenementen. Er zijn festivals voor elk wat wils, van muziekfestivals tot sportevenementen en van culturele evenementen tot natuurevenementen.

Of je nu van muziek houdt, van sport houdt, van cultuur houdt of van natuur houdt, in Drenthe vind je zeker een evenement of festival dat bij je past.

Enkele tips voor het bezoeken van festivals en evenementen in Drenthe

 • Wees op tijd: Vooral bij grote festivals is het belangrijk om op tijd te komen, zodat je een goede plek kunt vinden.
 • Neem voldoende eten en drinken mee: Bij veel festivals is het eten en drinken duur. Het is daarom aan te raden om zelf eten en drinken mee