Home » Vakantiebestemmingen » Nederland » Drenthe » Natuurgebieden in Drenthe

Natuurgebieden in Drenthe

Drenthe is bekend om haar rijke natuur. De natuurgebieden in Drenthe kenmerken zich als een gevarieerd landschap, met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en veengebieden. Deze diversiteit aan natuurgebieden maakt Drenthe tot een aantrekkelijke bestemming voor natuurliefhebbers.

Hunebedden en hunebedden

Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Drenthe zijn de hunebedden. Deze prehistorische grafkamers zijn gebouwd door de eerste bewoners van Nederland, de Drenten. Er zijn in Drenthe meer dan 50 hunebedden te vinden, waaronder het grootste hunebed van Nederland: het hunebed D27 bij Borger.

De hunebedden zijn een bijzondere herinnering aan het verleden van Drenthe. Ze zijn een must-see voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van de provincie.

Nationaal Park Dwingelderveld

Drenthe heeft twee nationale parken: Nationaal Park Dwingelderveld en Nationaal Park Drents-Friese Wold. Nationaal Park Dwingelderveld is een uitgestrekt veenweidegebied met een rijke flora en fauna. In het park komen meer dan 100 vogelsoorten voor, waaronder de lepelaar, de ooievaar en de kraanvogel. Er zijn diverse wandel-, fiets- en ruiterpaden uitgezet door het park.

Het Dwingelderveld is een prachtig gebied om te wandelen, fietsen of te paardrijden. Je kunt er genieten van de uitgestrekte heidevelden, de bossen en de vennen.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een bosgebied met heuvels, heide en vennen. In het park leven onder andere herten, wilde zwijnen en vossen. Er zijn diverse wandel-, fiets- en ruiterpaden uitgezet door het park.

Het Drents-Friese Wold is een afwisselend gebied met veel te zien en te doen. Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën of zwemmen.

Andere natuurgebieden in Drenthe

Drenthe heeft nog veel meer natuurgebieden te bieden. Enkele andere voorbeelden zijn:

De Hondsrug

De Hondsrug is een zandrug die zich uitstrekt van Emmen tot Groningen. Het is een geologisch uniek gebied met een rijke historie. De Hondsrug is een belangrijke vindplaats van prehistorische vondsten, waaronder hunebedden, urnen en grafheuvels.

Het Bargerveen

Het Bargerveen is een uitgestrekt veengebied dat wordt ontgonnen. Het is een belangrijk natuurgebied voor vogels, zoals de lepelaar, de ooievaar en de kraanvogel. Het Bargerveen is ook een populaire bestemming voor fietsers en wandelaars.

De Onlanden

De Onlanden is een gebied dat wordt herontwikkeld tot natuurgebied. Het is een belangrijk gebied voor waterberging en natuurontwikkeling. De Onlanden is een populaire bestemming voor vogelspotters.

Het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een hoogveengebied dat wordt beschermd als Natura 2000-gebied. Het is een belangrijk gebied voor waterberging en natuurontwikkeling. Het Fochteloërveen is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en kanoërs.

Tips voor een bezoek aan de natuur in Drenthe

Plan je bezoek van tevoren. Zo weet je zeker dat je de juiste spullen bij je hebt en dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Draag comfortabele schoenen. Je zult waarschijnlijk veel lopen.
Houd rekening met het weer. Het weer in Drenthe kan snel omslaan, dus zorg dat je voorbereid bent.

Natuurgebieden in Drenthe

Drenthe is een provincie met veel te bieden voor natuurliefhebbers. De provincie heeft een gevarieerd landschap met veel verschillende soorten natuur. Er is voor ieder wat wils, of je nu op zoek bent naar een ontspannen wandeling of een avontuurlijke fietstocht.