Home » Vakantiebestemmingen » Nederland » Drenthe » Outdooractiviteiten in Drenthe

Outdooractiviteiten in Drenthe

Drenthe is een provincie in het noorden van Nederland met een rijke natuur dat bij uitstek geschikt is voor vele outdooractiviteiten. De provincie heeft een gevarieerd landschap, met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en veengebieden. Deze diversiteit aan natuurgebieden maakt Drenthe tot een aantrekkelijke bestemming voor outdooractiviteiten.

Wandelen en fietsen

Wandelen en fietsen zijn de meest populaire outdooractiviteiten in Drenthe. De provincie heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden en fietspaden, variërend van korte, eenvoudige routes tot lange, uitdagende tochten. Er zijn wandelpaden en fietspaden voor elk niveau van ervaring en vaardigheid.

Enkele populaire wandelgebieden in Drenthe zijn:

 • Nationaal Park Dwingelderveld: Dit uitgestrekte veenweidegebied biedt een unieke wandelervaring. Je kunt er genieten van de uitgestrekte heidevelden, de bossen en de vennen.
 • Nationaal Park Drents-Friese Wold: Dit bosgebied biedt een afwisselende wandelervaring. Je kunt er wandelen door bossen, heidevelden, zandverstuivingen en veengebieden.
 • De Hondsrug: Deze zandrug biedt een historische wandelervaring. Je kunt er wandelen langs prehistorische vondsten, zoals hunebedden, urnen en grafheuvels.
Nederland Drenthe Natuur Outdoor Slenerzand - Beste Toeristische Tips

Enkele populaire fietsgebieden in Drenthe zijn:

In boven genoemde populaire wandelgebieden kun je ook uitstekend fietsen. Daarnaast zijn onderstaande gebieden populaire fietsgebieden in Drenthe:

 • De Hondsrugroute is een 27 kilometer lange route die langs de Hondsrug loopt. De route start in Emmen en loopt via de plaatsen Erica, Hooghalen en Drouwenerzand naar Borger.
 • De Dwingelderveldroute is een 30 kilometer lange route die door het Nationaal Park Dwingelderveld loopt. De route start in Emmen en loopt via de plaatsen Wapse en Diever naar Dwingeloo.
 • De Veenkoloniale Hoofdvaartroute is een 50 kilometer lange route die langs de Veenkoloniale Hoofdvaart loopt. De route start in Emmen en loopt via de plaatsen Klazienaveen, Emmen-Noord en Nieuw-Dordrecht naar Klazienaveen.

Lees ook: Uitjes met kinderen in Drenthe

Meer outdooractiviteiten

Naast wandelen en fietsen zijn er nog veel andere outdooractiviteiten te doen in Drenthe. Enkele voorbeelden zijn:

Kanoën

 • Kanoën op de Hunze: De Hunze is een rivier die door het Drentse landschap stroomt. Het is een populaire bestemming voor kanoërs, vanwege de mooie natuur en de afwisselende landschap.
 • Kanoën op de Vecht: De Vecht is een rivier die door het Vechtdal stroomt. Het is een rustige rivier, ideaal voor een ontspannen kanotocht.
 • Kanoën op de Drentsche Aa: De Drentsche Aa is een rivier die door het Drents-Friese Wold stroomt. Het is een wildernisgebied, ideaal voor een avontuurlijke kanotocht.

Paarden rijden

 • Paarden rijden door de natuur: Er zijn in Drenthe veel paardrijdroutes uitgezet door de natuur. Je kunt er bijvoorbeeld een rit maken door het Nationaal Park Dwingelderveld of het Drents-Friese Wold.
 • Ritje met een huifkar: Een ritje met een huifkar is een leuke en ontspannen manier om de Drentse natuur te verkennen. Er zijn verschillende aanbieders van huifkarritten in Drenthe.

Mountainbiken

 • Mountainbiken in Nationaal Park Dwingelderveld: Nationaal Park Dwingelderveld heeft een uitgebreid netwerk van mountainbikeroutes, variërend van eenvoudig tot uitdagend.
 • Mountainbiken in het Drents-Friese Wold: Het Drents-Friese Wold heeft ook een uitgebreid netwerk van mountainbikeroutes, met veel variatie in landschap.
 • Mountainbiken op de Hondsrug: De Hondsrug is een zandrug die zich uitstrekt van Emmen tot Groningen. Het is een gevarieerd landschap met veel mogelijkheden voor mountainbikers.

Survival

 • Survival in Nationaal Park Dwingelderveld: Nationaal Park Dwingelderveld is een ideale locatie voor een survivaltraining. Het park heeft een afwisselend landschap met veel uitdagingen.
 • Survival in het Drents-Friese Wold: Het Drents-Friese Wold is ook een goede locatie voor een survivaltraining. Het park heeft veel bossen en heidevelden, maar ook enkele zandverstuivingen.

Vliegvissen

 • Vliegvissen op de Drentsche Aa: De Drentsche Aa is een populaire bestemming voor vliegvissers. De rivier heeft een goede populatie van forel.
 • Vliegvissen in het Bargerveen: Het Bargerveen is een ander goed gebied voor vliegvissers. Het veengebied is rijk aan insecten, die een belangrijke voedselbron zijn voor forel.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele outdooractiviteiten die je kunt doen in Drenthe. Er is voor ieder wat wils, of je nu op zoek bent naar een ontspannen dagje uit of een spannende uitdaging.

Tips voor outdooractiviteiten in Drenthe

 • Plan je activiteit van tevoren. Zo weet je zeker dat je de juiste spullen bij je hebt en dat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Kleed je op de juiste manier. Houd rekening met het weer en de activiteiten die je gaat doen.
 • Wees voorbereid op onvoorziene omstandigheden. Neem bijvoorbeeld een EHBO-kit mee.

Vele outdooractiviteiten mogelijk in veelzijdig Drenthe

Drenthe is een provincie met veel mogelijkheden voor outdooractiviteiten. De provincie heeft een gevarieerd landschap met veel verschillende soorten natuur. Er is voor ieder wat wils, of je nu op zoek bent naar een ontspannen wandeling of een avontuurlijke kanotocht.