Home » Vakantiebestemmingen » Nederland » Drenthe » Uitjes met kinderen in Drenthe

Uitjes met kinderen in Drenthe

Drenthe is bij uitstek geschikt voor uitjes met kinderen. Drenthe is een provincie in het noorden van Nederland met een rijke historie en natuur. De provincie staat bekend om haar hunebedden, die tot de oudste monumenten van Europa behoren. Daarnaast heeft Drenthe een aantal prachtige natuurgebieden, zoals Nationaal Park Dwingelderveld en Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Drenthe is een ideale bestemming voor een dagje uit met kinderen. De provincie biedt een unieke mix van historie, natuur en cultuur. Er is voor ieder wat wils, of je nu op zoek bent naar een spannende attractie, een leerzaam museum of een ontspannen dagje in de natuur.

Hunebedden bezoeken

Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Drenthe zijn de hunebedden. Deze prehistorische grafkamers zijn gebouwd door de eerste bewoners van Nederland, de Drenten. Er zijn in Drenthe meer dan 50 hunebedden te vinden, waaronder het grootste hunebed van Nederland: het hunebed D27 bij Borger.

Kinderen vinden het geweldig om de hunebedden te bezoeken. Ze kunnen zich voorstellen hoe de mensen in de prehistorie leefden en hoe ze de hunebedden hebben gebouwd.

Natuur beleven

Drenthe is een provincie met veel natuur en prachtige natuurgebieden. De provincie heeft twee nationale parken: Nationaal Park Dwingelderveld en Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Nationaal Park Dwingelderveld is een uitgestrekt veenweidegebied met een rijke flora en fauna. In het park komen meer dan 100 vogelsoorten voor, waaronder de lepelaar, de ooievaar en de kraanvogel. Er zijn diverse wandel-, fiets- en ruiterpaden uitgezet door het park.

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een bosgebied met heuvels, heide en vennen. In het park leven onder andere herten, wilde zwijnen en vossen. Er zijn diverse wandel-, fiets- en ruiterpaden uitgezet door het park.

Uitjes met kinderen: attracties bezoeken

Drenthe heeft ook een aantal attracties die leuk zijn voor kinderen. Enkele voorbeelden zijn:

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is een dierentuin met meer dan 3.000 dieren uit de hele wereld. De dierentuin heeft een aantal attracties, zoals een wildwaterbaan en een safaritrein.

Plopsa Indoor Coevorden

Plopsa Indoor Coevorden is een overdekt pretpark met attracties voor alle leeftijden. Het park heeft een aantal achtbanen, een zwembad en een theater.
Kabouterland Exloo is een sprookjespark met meer dan 100 kabouters. Het park heeft een aantal attracties, zoals een monorail en een draaimolen.
Cultuur snuiven

Veenpark

Ben je op zoek naar een leuk en leerzaam dagje uit voor het hele gezin? Dan is het Veenpark in Barger-Compascuum een aanrader. In dit openluchtmuseum leer je alles over het leven in de veenkoloniën van vroeger. Er is van alles te doen, zodat kinderen zich geen moment zullen vervelen. Het Veenpark is een openluchtmuseum dat zich richt op de geschiedenis van de veenkoloniën in Drenthe. Het museum ligt in Barger-Compascuum, vlakbij Emmen. Het park is opgedeeld in verschillende gebieden, elk met een eigen thema.

Sprookjeshof

Het Sprookjeshof in Zuidlaren is een park met sprookjesfiguren. Het park heeft een aantal attracties, zoals een draaimolen en een speeltuin.

Musea

Drenthe heeft ook een aantal musea die leuk zijn voor kinderen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Het Drents Museum in Assen heeft een collectie met kunst, archeologie en geschiedenis. Het museum heeft een aantal speciale tentoonstellingen voor kinderen.
  • Hunebedcentrum in Borger vertelt alles over de prehistorische hunebedden in Drenthe.
  • Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen geeft een kijkje in het leven van gedetineerden in het voormalige gevangeniscomplex in Veenhuizen.
  • Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord laat zien hoe het leven was in Drenthe in de 19e eeuw.
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen herinnert aan de deportatie van Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Museum Havezate Mensinge in Roden is gevestigd in een prachtig gerestaureerde havezate uit de 14e eeuw.
  • Museum De Proefkolonie in Frederiksoord vertelt het verhaal van de koloniën die in de 19e eeuw werden gesticht door Johannes van den Bosch.
  • Van Gogh Huis Nieuw-Amsterdam/Veenoord in Veenoord is gevestigd in het huis waar Vincent van Gogh in 1883 verbleef.

Tips voor een dagje uit met kinderen in Drenthe

Plan je dagje uit van tevoren. Zo weet je zeker dat je alles ziet wat je wilt zien en dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Neem voldoende eten en drinken mee. In de meeste natuurgebieden zijn geen horecagelegenheden te vinden.
Draag comfortabele schoenen. Je zult waarschijnlijk veel lopen.
Houd rekening met het weer. Het weer in Drenthe kan snel omslaan, dus zorg dat je voorbereid bent.

Drenthe heeft veel te bieden voor uitjes met kinderen

Drenthe is een provincie met veel te bieden voor kinderen van alle leeftijden. Er is voor ieder wat wils, of je nu op zoek bent naar een spannende attractie, een leerzaam museum of een ontspannen dagje in de natuur.