Ameland

Ameland, lekker dichtbij, maar toch ver weg! Zo voelt het als je na een boottocht vanuit Holwerd aankomt op Ameland. Het waddeneiland behoort tot de provincie Friesland, is 27 kilometer land en op het breedste stuk ongeveer 4 kilometer breed en 2 kilometer breed op het smalste stuk. Het totale oppervlakte van Ameland is 268,50 km², waarvan 59,11 km² land en 209,39 km² water. Ameland kent net iets meer dan 3.500 inwoners, Amelanders genoemd. Er is slechts één gemeente op het eiland die dezelfde naam draagt als het eiland zelf. Het eiland kent slechts 4 dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren, waarvan Hollum met 1390 inwoners het grootst is. Jaarlijks komen zo’n 530.000 toeristen naar het eiland.

Alle 4 dorpen zijn even fraai en kennen ieder een eigen geschiedenis, cultuur en schitterende natuur, met veel zee en strand. Je kunt hier eindeloos wandelen en fietsen en genieten van de rust en de vrijheid. Daarnaast kun je hier heerlijk paardrijden, surfen, kiten, parachutespringen en dergelijke.

Op Ameland kun je het hele jaar door genieten. Niet alleen ‘s zomers, maar ook zeker in het voorjaar, najaar en in de winter. Of je nu een dagje uit, een korte of een lange vakantie wilt doorbrengen of op stap gaat voor een bedrijfsuitje, familieweekend of bruiloft, het is er altijd heerlijk genieten.

Ameland Waddeneiland Strand Zee Vuurtoren Beste Toeristische Tips

Vakantie naar Ameland

Het Waddeneiland Ameland is te bereiken met de veerboot van Rederij Wagenborg vanuit Holwerd. Ameland wordt ook wel de ‘Waddendiamant’ genoemd en gezien haar schoonheid en zuiverheid is dat ook wel terecht. Daarnaast straalt het eiland sportiviteit uit, mede door de vele evenementen die hier op sportief gebied worden gehouden. Dit, tezamen met de prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen, de brede stranden en de adembenemende vergezichten maken van Ameland een perfecte vakantiebestemming.

Het eiland kent 4 leuke, sfeervolle dorpjes met fantastische oude dorpskernen met leuke straatjes waar je nog authentieke, monumentale commandeurswoningen kunt ontdekken die je terugbrengen naar de tijd van de walvisvaart en waar je in een historische atmosfeer heerlijk kunt rondwandelen. Daarna kun je eventjes heerlijk een hapje en een drankje doen in een van de vele restaurants of eetcafés en genieten van een heerlijke vers gevangen vis of andere eilander specialiteiten.

Ameland heeft een prachtig uitgestrekt strand met 4 strandpaviljoens die het hele jaar geopend zijn en altijd kunt genieten van een hapje en een drankje. Daarnaast is het uitzicht op het strand van Ameland en de Noordzee prachtig om te zien. Als je een beetje geluk hebt, kun je aan de horizon de schepen van de grote scheepvaart nog zien passeren.

Terecht dat de slogan van het eiland is: ‘Ameland, ons mooiste stukje buitenland’.

Ameland Waddeneiland
Ameland Waddeneiland Ballum Zee Strand Beste Toeristische Tips

Bezienswaardigheden Ameland

Op Ameland zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden, waaronder:

De vuurtoren van Ameland: Deze vuurtoren is een van de meest iconische bezienswaardigheden van het eiland en is te beklimmen voor een prachtig uitzicht over het eiland en de Waddenzee.

De Waddendijk: De Waddendijk is een prachtig wandelpad langs de kust van het eiland, waar bezoekers kunnen genieten van het uitzicht op de Waddenzee en diverse vogelsoorten kunnen spotten.

Het Amelander Kaapmuseum: Dit museum biedt een interessante inkijk in de geschiedenis en cultuur van het eiland, met tentoonstellingen over de visserij en de vuurtorenwachters.

De duinreservaten: Ameland heeft verschillende duinreservaten, waar bezoekers kunnen genieten van de unieke natuur van het eiland en diverse bedreigde diersoorten kunnen zien.

Stranden: Ameland is bekend om zijn prachtige zandstranden, waar bezoekers kunnen zonnen, zwemmen en diverse wateractiviteiten kunnen doen.

En dan natuurlijk niet te vergeten Nationaal Park de Oerd (een natuurreservaat met prachtige wandelpaden), Strandpaal 26 (een populaire plek voor zon, zee en strand), de Boschplaat (een natuurgebied met unieke vegetatie en vogels), de Slufter (een beschermd natuurgebied met prachtige duinlandschappen), de Pottenbakkersoven (een historische pottenbakkersoven in het dorp Nes), de Paardendijk (een uniek stuk dijk waar paarden grazen) en Museum Ameland (een museum met informatie over de geschiedenis en cultuur van Ameland).

Wil je echt eens iets unieks meemaken? Bezoek dan eens The Great Kite & Beach Festival, een jaarlijks evenement met kite-surfen en muziek.

Ameland Waddeneiland Strand Zee Beste Toeristische Tips