Home » Vakantiebestemmingen » Nederland » Waddeneilanden » Noorderhaaks of Razende Bol

Noorderhaaks of Razende Bol

Noorderhaaks, ook wel bekend als de Razende Bol, is een onbewoond eilandje in de Waddenzee, ten zuidwesten van het Nederlandse eiland Texel. Het eilandje is ongeveer 4 kilometer lang en 1 kilometer breed en heeft een oppervlakte van ongeveer 400 hectare. Het eilandje is ook de zien vanaf de kust bij Huisduinen.

Noorderhaaks is ontstaan doordat de stromingen van de Waddenzee en de Noordzee elkaar ontmoeten. De ebstroom uit de Waddenzee stuit op de opkomende vloed vanuit de Noordzee, waardoor het zand in het water bezinkt. Dit zand vormt een zandplaat, die door de stromingen en de wind langzaam in de richting van Texel beweegt.

Noorderhaaks is een bijzonder natuurgebied. Het eiland is een belangrijke broedplaats voor vogels, waaronder sterns, lepelaars, meeuwen en kokmeeuwen. Ook zeehonden komen er veel voor.

Nederland Waddeneilanden Razende Bol Noorderhaaks - Beste Toeristische Tips

Geschiedenis

Dit unieke Waddeneiland is al eeuwenlang bekend. In de 17e eeuw werd het eiland voor het eerst genoemd in documenten. In de 19e eeuw werd het eiland gebruikt als jachtterrein voor de adel.

In de 20e eeuw werd Noorderhaaks steeds belangrijker voor de natuur. In 1972 werd het eiland aangewezen als beschermd natuurgebied.

Natuur

Noorderhaaks is een belangrijk natuurgebied. Het eiland is een belangrijke broedplaats voor vogels, waaronder sterns, lepelaars, meeuwen en kokmeeuwen. Ook zeehonden komen er veel voor.

Sterns

Sterns zijn een van de meest voorkomende vogels op Noorderhaaks. Er broeden verschillende soorten sterns op het eiland, waaronder zwarte sterns, visdiefjes en sterns.

Lepelaars

Lepelaars zijn ook een belangrijke vogelsoort op Noorderhaaks. De lepelaars komen op het eiland om te broeden en te foerageren.

Meeuwen

Meeuwen komen ook veel voor op Noorderhaaks. Er broeden verschillende soorten meeuwen op het eiland, waaronder kokmeeuwen, zilvermeeuwen en grote zilvermeeuwen.

Zeehonden

Zeehonden komen ook veel voor op Noorderhaaks. De zeehonden komen op het eiland om te rusten en te zonnebaden.

Nederland Waddeneilanden Noorderhaaks - Razende Bol - zee strand - Beste Toeristische Tips

Bereikbaarheid

Voor excursies is de Razende Bol te bereiken met diverse reders die vanuit Oudeschild op Texel naar het eiland varen. Je kunt het eiland tevens met een eigen boot bereiken.

Wandelen

Als je het eiland op eigen gelegenheid bezoekt, let dan op broedende vogels en kom niet in het noordelijke deel. Dat rustgebied is te herkennen aan de gele borden. Noorderhaaks is een beschermd natuurgebied. Het is belangrijk om het eiland met respect te behandelen. Houd afstand tot de vogels en zeehonden en laat geen afval achter.

Bijzonder eiland

Noorderhaaks is een bijzonder eilandje in de Waddenzee. Het eiland is een belangrijke broedplaats voor vogels en zeehonden. Het is een unieke plek om te bezoeken en te genieten van de natuur.

Download brochure

Landschap Noord-Holland heeft een prachtige brochure gemaakt met alle informatie over dit unieke eiland. Deze brochure kun je hieronder downloaden:

> Brochure over de Razende Bol