Rottumerplaat

Rottumerplaat is een onbewoond eiland in de Waddenzee, gelegen tussen de eilanden Rottumeroog en Borkum. Het eiland is ongeveer 6 kilometer lang en 2 kilometer breed, en heeft een oppervlakte van ongeveer 700 hectare.

Nederland Waddeneilanden Rottumerplaat - Beste Toeristische Tips

Geschiedenis

Rottumerplaat is al eeuwenlang bekend. In de 13e eeuw werd het eiland voor het eerst genoemd in documenten. In de 17e eeuw werd het eiland bewoond door een groep boeren, maar deze werden in de 18e eeuw gedwongen te vertrekken vanwege de slechte omstandigheden.

In de 20e eeuw werd dit Waddeneiland steeds belangrijker voor de natuur. In 1972 werd het eiland aangewezen als beschermd natuurgebied. De bekendste bewoners van Rottumerplaat waren de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers die in 1971 een weekje op het eiland verbleven. Huidige bewoners zijn twee vogelwachters en een enorme hoeveelheid vogels en zeehonden die van het eiland hun thuis hebben gemaakt.

Noordelijkste puntje van Nederland

Rottumerplaat is het noordelijkste puntje van Nederland.

Rottumerplaat en Rottumeroog

Eeuwen geleden bevond zich op de plek van het huidige Rottumerplaat het eiland Rottumeroog. De dynamiek van de natuur heeft dit gebied gevormd, waarbij Rottumeroog in de loop der tijd enkele kilometers naar het oosten is ‘gewandeld’. Door erosie aan de westzijde en aanslibbing aan de oostzijde heeft zich het huidige Rottumerplaat ontwikkeld vanuit een zandplaat in de 19e eeuw.

In 1950 nam Rijkswaterstaat het initiatief om een stuifdijk aan te leggen, waardoor dit eiland werd omgevormd tot een werkeiland. Deze ingreep vond plaats in een periode waarin er plannen waren om delen van de Waddenzee in te polderen. Gelukkig heeft de natuur op het eiland tegenwoordig weer de vrije hand.

Natuur op Rottumerplaat

Rottumerplaat is een belangrijk natuurgebied. Het eiland is een belangrijke broedplaats voor vogels, waaronder sterns, lepelaars, meeuwen en kokmeeuwen. Ook zeehonden komen er veel voor.

Sterns

Sterns zijn een van de meest voorkomende vogels op Rottumerplaat. Er broeden verschillende soorten sterns op het eiland, waaronder zwarte sterns, visdiefjes en sterns.

Lepelaars

Lepelaars zijn ook een belangrijke vogelsoort op Rottumerplaat. De lepelaars komen op het eiland om te broeden en te foerageren.

Meeuwen

Meeuwen komen ook veel voor op dit eiland. Er broeden verschillende soorten meeuwen op het eiland, waaronder kokmeeuwen, zilvermeeuwen en grote zilvermeeuwen.

Zeehonden

Zeehonden komen ook veel voor op Rottumerplaat. De zeehonden komen op het eiland om te rusten en te zonnebaden.

Bereikbaarheid Rottumerplaat

Het eiland is verboden toegang en derhalve niet te bezoeken. De enige bewoners zijn twee vogelwachters en een enorme hoeveelheid vogels en zeehonden. De natuur heeft er de vrije hand.

Bescherming van het natuurgebied

Rottumerplaat is een beschermd natuurgebied. Het is belangrijk om het eiland met respect te behandelen. Houd afstand tot de vogels en zeehonden en laat geen afval achter.

Wat is er te zien en te doen op Rottumerplaat?

Dit prachtige eiland is een unieke plek om te bezoeken. Het eiland is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt er vogels spotten, zeehonden zien en genieten van de prachtige natuur.

Vogels spotten

Rottumerplaat is een belangrijke broedplaats voor vogels. In het voorjaar en de zomer kun je er verschillende soorten vogels zien, waaronder sterns, lepelaars, meeuwen en kokmeeuwen.

Zeehonden zien

Dit eiland is ook een goede plek om zeehonden te zien. De zeehonden komen op het eiland om te rusten en te zonnebaden.

Natuur genieten

Rottumerplaat is een prachtig natuurgebied. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen en genieten van de rust en de ruimte.

Bezoeken met een gids

Rottumerplaat is een beschermd natuurgebied. Het is daarom belangrijk om het eiland met een gids te bezoeken. De gids kan je alles vertellen over het eiland en de natuur.

Paradijs voor natuurliefhebbers

Dit prachtige Waddeneiland is een uniek natuurgebied dat zeker een bezoek waard is. Het eiland is een paradijs voor natuurliefhebbers en iedereen die op zoek is naar rust en ruimte.