Terschelling

Wil je ook eens het ware eilandgevoel ervaren? Vier dan je vakantie op Terschelling! Op dit prachtige Waddeneiland proef je, ruik je, voel je en zie je overal waar je ook bent de zee. Dit fantastische eiland heeft een oppervlakte van 89 km2 en een lengte van 30 km. Het uitgestrekte eiland heeft 6 gezellige dorpen en in totaal ruim 4700 inwoners. Hier vier je vakantie met een hoofdletter V. Lekker met de fiets buitendijks langs de Waddenzee, door de duinen of door de fantastische natuur. Ook de eindeloze stranden nodig uit tot het maken van een heerlijke strandwandeling. Of je nu alleen op vakantie gaat of met je gezin, familie of vrienden, er is voor iedereen genoeg te zien en te beleven op dit prachtige eiland.

Of je voor een lange vakantie of een weekendje naar Terschelling gaat, voor elk soort vakantie is een uitgebreid aanbod vakantiehuisjes, luxe bungalows, appartementen, hotels en campings. Er zijn honderden verschillende accommodaties voor een overnachting op Terschelling.

Vakantie naar Terschelling

Het Waddeneiland Terschelling heeft ruim 30 kilometer aan uitgestrekt zandstrand dat op sommige plekken tot wel 500 meter breed is. Dat betekent dat er voor iedereen voldoende ruimte is om heerlijk te genieten van de zon, het strand en de zee. Ondertussen kun je eventjes lekker genieten van een hapje en een drankje op één van de vele gezellige terrassen bij een van de strandpaviljoens. Hou je van rust en stilte, kies dan voor een van de wat meer afgelegen stranden. Daar kun je in alle rust uren wandelen langs de vloedlijn.

Terschelling staat natuurlijk vooral bekend om zijn oude vuurtoren de ‘Brandaris’, maar ook om de variërende landschappen. Daarbij is het eiland ook populair onder de jeugd en wordt daarom ook vaak ten onrechte bestempeld als feesteiland vanwege z’n gezellige uitgaansleven, het ‘Ibiza van Nederland’. Zowel voor jong als oud is er veel te doen en te beleven. Er zijn diverse kroegen en volop strand en zon, waar niet alleen de jeugd, maar ook het hele gezin kan genieten van een heerlijke vakantie naar Terschelling. Het eiland is het levende bewijs dat gezellig uitgaansleven en een schitterende natuur probleemloos samen kunnen gaan.

Je kunt Terschelling bereiken met een veerboot vanuit het historische Harlingen in de kop van Friesland. Het eiland kent 6 dorpen, waarvan West-Terschelling het grootste dorp van Terschelling is. Dit is ook tevens het dorp waar het meeste te beleven is, maar ook de andere dorpen zijn zeker de moeite van een bezoekje waard. Alle dorpen zijn uitstekend per fiets te bereiken en liggen allemaal achter elkaar aan de hoofdstraat van het eiland.

Terschelling Waddeneiland

Bezienswaardigheden Terschelling

Het hele jaar door is er, naast de schitterende natuur, de zon, de zee en het strand, voldoende te doen, zien en beleven op Terschelling. Hou je van rust, ruimte en natuur, dan is Terschelling de ideale vakantiebestemming. Maar ook als je op zoek bent naar avontuur, cultuur of ontspanning kun je hier uitstekend terecht. Het eiland kent veel leuke bezienswaardigheden, waarvan we de leukste op een rijtje hebben gezet.

Vuurtoren de Brandaris

De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland en is een echte blikvanger op Terschelling. De toren dateert uit 1594 en is sindsdien verschillende keren gerenoveerd en gemoderniseerd. De Brandaris is te beklimmen en biedt een schitterend uitzicht over het eiland en de Waddenzee.

Natuurreservaat de Boschplaat

De Boschplaat is een uitgestrekt natuurgebied aan de oostkant van Terschelling. Het gebied bestaat uit duinen, stranden, kwelders, moerassen en plassen. Het is een belangrijk broedgebied voor verschillende vogelsoorten en er leven ook zeehonden. In de zomer kun je hier heerlijk wandelen, fietsen en genieten van de rust en stilte.

Terschelling Waddeneilanden Wrakkenmuseum

Wrakkenmuseum

Het Wrakkenmuseum is gevestigd in een voormalige reddingsbootschuur op West-Terschelling en biedt een unieke kijk op de scheepvaartgeschiedenis van het eiland. Het museum herbergt verschillende voorwerpen en materialen die zijn opgedoken uit wrakken rondom Terschelling. Hierdoor krijg je een goed beeld van de rijke maritieme geschiedenis van het eiland.

Cranberry Experimenterium

Terschelling is bekend om zijn cranberries, die hier in het wild groeien. In het Cranberry Experimenterium kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de cranberryteelt op Terschelling en het belang van deze bes voor de eilandbewoners. Ook kun je hier verschillende cranberry-producten proeven en kopen.

Oerol Festival

Het Oerol Festival is een jaarlijks terugkerend festival dat in juni plaatsvindt op Terschelling. Het festival staat bekend om zijn bijzondere locatietheater en heeft een rijke traditie van ruim 35 jaar. Tijdens het festival zijn er verschillende voorstellingen en optredens te zien op bijzondere locaties verspreid over het eiland.

Bezoek aan het dorp West-Terschelling

West-Terschelling is het grootste dorp van het eiland en heeft een gezellige, maritieme sfeer. Het dorp heeft verschillende leuke winkels, restaurants en cafés. Bezoek bijvoorbeeld de gezellige haven of maak een wandeling langs de historische panden in het dorp.

Fietsen of wandelen door de duinen

Terschelling heeft een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden door de duinen, bossen en heidevelden. Huur een fiets of trek je wandelschoenen aan en verken de prachtige natuur van het eiland. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen, zoals de Groene Strandroute, die je langs de Boschplaat en het Groene Strand voert, of de Noordzeeroute, die je langs de kust van Terschelling brengt.

Terschelling Waddeneilanden Drenkelingenhuisje

Een van de Drenkelingenhuisjes

De Drenkelingenhuisjes

Op het strand bij paal 8 staan de Drenkelingenhuisjes, kleine houten huisjes die vroeger werden gebruikt om schipbreukelingen op te vangen. Tegenwoordig worden de huisjes nog steeds gebruikt, maar dan als vakantiehuisjes. Bezoek de huisjes en leer meer over hun bijzondere geschiedenis.

Juttersmuseum

In het Juttersmuseum op West-Terschelling kun je zien wat er allemaal aanspoelt op de stranden van Terschelling. Het museum herbergt een grote collectie van voorwerpen die zijn verzameld door jutters en strandjutters. Hierdoor krijg je een goed beeld van het maritieme leven op het eiland.

Zeehonden spotten

Rondom Terschelling leven verschillende zeehondenkolonies. Ga mee op een zeehondentocht en spot deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving. Je kunt ook op eigen gelegenheid naar de zandbanken voor de kust van Terschelling gaan om zeehonden te spotten.

Terschelling Waddeneilanden Baai Zee Bunker