Texel

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland. Het eiland is 20 km lang en gemiddeld 8 km breed en heeft een landoppervlak van ongeveer 170 km². Begin 2022 had het 13.687 inwoners.
Naast dat Texel het grootste Waddeneiland is, is het ook het eiland met de meeste afwisselingen van allemaal. De 7 gezellige dorpjes hebben allemaal hun geheel eigen sfeer die allemaal worden omringd door een schitterende natuur. Er zijn ongeveer 40 officiële natuurgebieden, waar een enorme vogelrijkdom en bijzondere planten te vinden zijn. Bijzonder weetje: er wonen net zoveel schapen als mensen op het eiland.

Hou je van de natuur, vogels spotten of gewoon eventjes lekker wandelen? Dan is een vakantie naar Texel een absolute aanrader. Het Nationaal Park Duinen beslaat meer dan een kwart van het hele eiland. Daarnaast zijn er in het midden en langs de Waddenzee nog vele natuurgebieden. Natuurliefhebbers kunnen hier dus hun hart ophalen. Tevens zijn er nog overal veel overblijfselen van de roerige geschiedenis van het eiland te vinden.

Vakantie naar Texel

Texel is niet alleen het grootste Waddeneiland, maar trek ook de meeste toeristen. Niet in de laatste plaats door het schitterende landschap en het natuurschoon. Daarnaast zijn er vele polders, duinen, bossen, kwelders en niet in de laatste plaats, prachtige brede zandstranden te vinden. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een onvergetelijke vakantie.

Texel is vanuit Den Helder met de moderne veerboten van TESO te bereiken. De vaartijd bedraag zo’n 20 minuten. Op het eiland zijn vele campings, hotels, pensions, vakantieparken en vakantiehuizen te vinden. Er is altijd wat te doen op Texel, waardoor het niet alleen in de zomer, maar ook in het voor- of najaar goed mogelijk is om te bezoeken. De prachtige zandstranden, de heldere zee, de prachtige natuur, de pittoreske dorpjes en het bruisende uitgaansleven vormen de perfecte ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie op Texel. Je kunt er kilometers fietsen over de ellenlange fietspaden, lekker wandelen over het strand of door de duinen en lekker zonnen aan zee. Voor zowel jong als oud is er genoeg te doen voor een heerlijke, welverdiende vakantie.

Texel Waddeneiland

Bezienswaardigheden Texel

Op het eiland bevinden zich 7 behaaglijke, intieme dorpen waar je leuke knusse, maar ook trendy restaurants en terrassen kunt vinden. Je kunt hier tevens heerlijk eigentijds winkelen. Het grootste dorp is Den Burg, dat veel weg heeft van een kleine stad. De Koog is een echte klassieke badplaats, met alle facetten van dien, terwijl het kleine dorpje De Waal nog de pure ontspannen rust uitstraalt. Ook leuk is het echte havendorp Oudeschilde, zeker de moeite waard, net als Oosterend en Den Hoorn. Ga je richting de vuurtoren, breng dan ook eens een bezoekje aan De Cocksdorp, waar je vele gezellige straatjes en restaurantjes vindt. Tussendoor kun je lekker even uitpuffen in een van de vele strandpaviljoens langs de mooie stranden en genieten van een lekkere kop koffie of lunch, onderwijl genietend van het prachtige uitzicht op de zee.

Waddeneilanden Texel De Koog Strand - Beste Toeristische Tips

Nationaal Park Duinen van Texel

Het Nationaal Park Duinen van Texel is een prachtig natuurgebied dat bestaat uit duinen, stranden, bos en heide. Het is de ideale plek voor wandelaars en fietsers en biedt een schat aan flora en fauna. In het park zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet, waaronder een route die je naar de top van de hoogste duin van Texel brengt: de Bertusnol. Hier heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland en de Noordzee.

Ecomare

Ecomare is een natuurmuseum en zeehondenopvangcentrum in het westen van Texel. Het museum biedt een kijkje in het leven onder water en laat zien hoe het ecosysteem van de Noordzee werkt. Je kunt hier onder andere zeehonden en bruinvissen van dichtbij bekijken en leren over hun gewoontes en leefomgeving.

Vuurtoren Texel

De Vuurtoren Texel is een iconisch herkenningspunt van het eiland en staat op het noordelijke puntje van Texel, nabij De Cocksdorp. De toren is gebouwd in 1864 en is 47 meter hoog. Je kunt de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Noordzee en het eiland.

Kaap Skil

Kaap Skil is een museum in het oude vissersdorp Oudeschild. Het museum biedt een kijkje in de geschiedenis van de Texelse visserij en laat zien hoe het leven op en rond de Noordzee vroeger was. Er zijn verschillende interactieve tentoonstellingen en je kunt hier ook zelf vissen en scheepsmodellen bouwen.

Texels bierbrouwerij

De Texels bierbrouwerij is een van de meest populaire bezienswaardigheden op Texel en is gevestigd in Oudeschild. Hier wordt het beroemde Texelse bier gebrouwen volgens traditionele recepten en met Texelse ingrediënten. Je kunt hier een rondleiding krijgen en de brouwerij en proeflokalen bezoeken.

Juttersmuseum Flora

Juttersmuseum Flora is gelegen in het noorden van Texel en is een museum gewijd aan strandjutten. Het museum heeft een collectie van meer dan 75.000 voorwerpen die zijn gevonden op het strand van Texel, waaronder scheepsmodellen, flessenpost en wrakstukken. Het is een interessante en unieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

De Slufter

De Slufter is een prachtig natuurgebied aan de westkust van Texel. Het is een uniek gebied waar zeewater vrij kan binnenstromen en waar zich daardoor een bijzondere vegetatie heeft ontwikkeld. Het gebied bestaat uit duinen, stranden en kwelders en is een belangrijk broedgebied voor veel vogelsoorten. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet die je door dit mooie natuurgebied leiden.

Zelfpluktuin

De Zelfpluktuin is een gezellige plek in het midden van Texel waar je zelf fruit kunt plukken. In de zomer kun je hier aardbeien, bessen en kersen plukken en in de herfst appels en peren. Het is een leuke activiteit voor jong en oud en je kunt de geplukte vruchten ter plekke opeten of meenemen naar huis.

Schapenboerderij Texel

Schapenboerderij Texel is gelegen in het dorp Den Burg en biedt een kijkje in het leven op een Texelse schapenboerderij. Hier kun je zien hoe schapen worden gehouden, hoe de wol wordt verwerkt en hoe kaas wordt gemaakt van schapenmelk. Je kunt hier ook verschillende Texelse streekproducten kopen, waaronder de beroemde Texelse schapenkaas.

Strandpaviljoens

Texel heeft een aantal gezellige strandpaviljoens waar je kunt genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op zee. Er zijn strandpaviljoens op verschillende locaties langs de kust van Texel en ze bieden allemaal een ontspannen sfeer en een prachtig uitzicht. Het is de perfecte plek om te genieten van de zonsondergang onder het genot van een drankje.

Dit zijn slechts enkele van de vele bezienswaardigheden die Texel te bieden heeft. Het eiland heeft nog veel meer te ontdekken, van pittoreske dorpjes tot prachtige fietsroutes en van leuke markten tot bijzondere evenementen. Of je nu op zoek bent naar natuur, geschiedenis of culinaire hoogstandjes, Texel heeft voor ieder wat wils.