Vlieland

Vlieland is een prachtig Waddeneiland op ongeveer anderhalf uur varen vanaf Harlingen. Het eiland heeft een oppervlakte van 36 km2 met een lengte van 20 km en een breedte van 3,5 km. Er is slechts één dorp op het eiland, Oost-Vlieland, en er wonen iets meer dan 1100 mensen. Vlieland ligt tussen Texel en Terschelling in. De vakantie begint al op de boot. Zodra je op de boot stapt, heb je direct het gevoel er eventjes tussenuit te zijn en de dagelijkse beslommeringen en drukte eventjes volledig achter je te laten. Zodra je eenmaal voet op het eiland zet, ervaar je direct de unieke weldadige rust van het eiland. In het gezellige dorpje Oost-Vlieland, met gevels uit vervlogen tijden, vind je de rode vuurtoren op het 40 meter hoge Vuurboetsduin. In het dorp vind je diverse leuke winkeltjes, gezellige barretjes en intieme restaurantjes.

Aan de noordkant van Vlieland strekken de prachtige zandstranden zich uit over de volledige lengte van het eiland. In het zuiden wordt de horizon gevormd door de Waddenzee. In de bossen en het prachtige kweldergebied met vogelkijkhut kun je heerlijk genieten van de veelheid aan vogelsoorten, de schitterende fauna en de overweldigende zandvlakte, de Vliehors.

Vakantie naar Vlieland

Het Waddeneiland Vlieland is een unieke vakantiebestemming voor een short-break, zeker als je op zoek bent naar rust en houdt van de natuur.

Ga je op vakantie naar Vlieland, dan vaar je met de veerdienst vanuit de historische havenplaats Harlingen in Friesland. Een dagje Harlingen is ook zeker aan te bevelen en misschien te combineren met je vakantie op Vlieland. Onderweg op de boot kun je op een van de buitendekken heerlijk genieten van de prachtige natuur van de Waddenzee. Je vaart vlak langs de zandplaat de ‘Richel’. Met een beetje geluk kun je hier de zeehonden zien liggen zonnen. Direct na aankomst ervaar je de unieke rustige eiland sfeer. Naast het gezellige dorpje Oost-Vlieland heeft het eiland ook een uitstekende hotelaccommodatie en goede appartementen en vakantiehuizen, dus gelegenheid genoeg om te overnachten.

Tijdens je bezoek aan Vlieland mag je je auto niet meenemen. Alleen de inwoners van het eiland mogen hier met hun auto rijden. Het eiland is overigens prima lopend of met de fiets te verkennen. Daarbij kun je heerlijk genieten van de rust en de schitterende natuur. De fiets- en wandelpaden leiden je naar de mooiste plekjes van Vlieland.

Vlieland Waddeneiland

Bezienswaardigheden Vlieland

Vlieland staat natuurlijk bekend om de schitterende natuur en de vele leuke fiets- en wandelpaden waar je heerlijk kunt genieten van je rust. Doordat het eiland niet zo groot is, kun je prima op die manier het hele eiland verkennen. Vlieland heeft veel te bieden voor zowel natuurliefhebbers als cultuurliefhebbers. Met zijn prachtige stranden, uitgestrekte bossen, unieke natuurgebieden en interessante musea is het eiland zeker een bezoekje waard. We hebben de leukste bezienswaardigheden van Vlieland voor jou op een rijtje gezet.

Vuurboetsduin

Op Vlieland vind je de hoogste duin van Nederland, de Vuurboetsduin. Deze duin is meer dan 40 meter hoog en past precies bij de unieke natuur. Bovenop de Vuurboetsduin staat de vuurtoren van Vlieland. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over het hele eiland en de zee rondom. Met een beetje geluk kun je ook nog je vakantieaccommodatie zien.

Vlieland Waddeneiland Vuurtoren Lange Jan
Vuurtoren Lange Jan

Vuurtoren van Vlieland

De vuurtoren van Vlieland, de ‘Lange Jan’ geheten, bevindt zich bovenop de hoogste duin van Nederland, de Vuurboetsduin. Het is een van de grootste publiekstrekkers van het eiland. De vuurtoren stamt uit 1594 en kent een hoogte van 55 meter. De vuurtoren is te beklimmen en dat is zeker aan te raden. Vanuit de vuurtoren heb je een adembenemend uitzicht over het eiland en de zee rondom.

Vlielandse Bos

Aan de oostkant van Vlieland ligt het Vlielandse Bos, het enige bos van het eiland. In het 5 kilometer lange bos zijn uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden. Met een beetje geluk kun je er onder andere konijnen en reeën spotten.

Dorpsstraat Oost-Vlieland

In het centrum van het dorp Oost-Vlieland ligt de Dorpsstraat. Hier vind je diverse leuke winkeltjes, intieme restaurantjes en gezellige terrasjes. Hier meer de veerboot ook aan, dus je hebt ook nog eens een prachtig uitzicht op de haven. Je kunt hier heerlijk wandelen en de unieke sfeer van het eiland opsnuiven.

Vlieland Waddeneiland Vliehors Drenkelingenhuisje
Drenkelingenhuisje Vliehors

Vliehors

Aan de westkant van het eiland ligt een uitgestrekte zandvlakte, de Vliehors geheten en ook wel bekend als de ‘Sahara van het Noorden’. Dit is een uniek stukje natuur waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen of met een speciale truck, de Vliehors Express, meerijden over het zand. Absoluut de moeite waard om eens een keertje mee te maken.

Kroon’s Polders

Aan de noordkant van het eiland ligt het natuurgebied Kroon’s Polders. In dit uitgestrekte weidegebied leven diverse vogelsoorten. Via het fietspad langs de Waddenzee kun je dit prachtige natuurgebied bereiken.

Badstrand

Badstrand ligt aan de westkant van het eiland en is met zijn lengte van 12 kilometer het grootste strand van Vlieland. Je kunt hier heerlijk zonnen, zwemmen in de zee en lekker wandelen over het strand of door de duinen.

Waddenzee

Je zou het misschien niet verwachten, maar de Waddenzee is een uniek natuurgebied, zo uniek zelfs dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst is geplaatst. Het heeft een grote biodiversiteit en is zeer belangrijk voor de trekvogels. Je kunt de Waddenzee verkennen middels een boottocht en tijdens het wadlopen.

Wrakkenmuseum

Het Wrakkenmuseum is gevestigd in een voormalig reddingstation. Dit bijzondere museum is volledig gewijd aan scheepswrakken die zijn gevonden in de omgeving van het eiland. Dit biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de scheepvaart in de Waddenzee.

Reddingsmuseum Abraham Fock

Het Reddingsmuseum Abraham Fock is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de reddingsdiensten op Vlieland en de Waddenzee. Het museum is gevestigd in een voormalig reddingstation en toont onder andere reddingsboten en -materialen.

Natuurcentrum

Het Natuurcentrum op Vlieland is een educatief centrum dat zich richt op de natuur en het milieu van het eiland. Het centrum organiseert verschillende activiteiten en exposities om bezoekers meer te leren over de flora en fauna van Vlieland en de Waddenzee.

Kunstmarkt

In de zomermaanden wordt er elke woensdag een kunstmarkt gehouden op de Dorpsstraat. Hier kun je lokale kunstenaars ontmoeten en hun werk bekijken en kopen.

Vuurtorenloop

Elk jaar wordt er op Vlieland de Vuurtorenloop gehouden, een hardloopwedstrijd die begint en eindigt bij de vuurtoren. De route voert langs de mooiste plekjes van het eiland en is een populaire activiteit onder sportievelingen.

Vlieland Waddeneiland Vliehors Hut
Vliehors