Zeeland

Zon, zee en kilometerslange stranden

Stille dijken, zilte zeelucht, kilometerslange stranden en levendige dorpjes. Dat is Zeeland ten voeten uit. Je kunt hier heerlijk genieten van de stilte in de duinen met het ruisen van de zee zachtjes op de achtergrond en lekker struinen door de natuurgebieden vlakbij de Zeeuwse kust. Zeeland is bij uitstek geschikt voor een gezellige, relaxte vakantie inclusief bourgondische gerechten.

Regio Zeeland

Je komt hier pas echt tot rust met al die zandstranden zo ver je kunt kijken en stille duinen met vele wandelpaden. Lekker genieten van een heerlijke strandwandeling, lekker een verfrissende duik nemen in de zee. In Zeeland heerst door de maritieme sfeer en dat is goed te merken. Hier houden ze van bourgondisch eten, van verse oesters, mosselen en de Westerscheldekreeft. Ook leuk zijn de jaarlijkse visserijfeesten in het havenstadje Breskens. Van daaruit kun je zo met de Westerschelde pont naar het verrassende Vlissingen. Ook het bourgondische Sluis met het enige Belfort van Nederland is zeker de moeite waard. Voor de natuurliefhebbers is het hier volop genieten, met de vele natuurgebieden, zoals de ‘Verdronken Zwarte Polder’ in Zeeuws-Vlaanderen of het vogelparadijs Het Zwin, net even over de Belgische grens.

Zeeland is een provincie in het zuidwesten van Nederland. Het is gelegen in het deltagebied van de Rijn, Maas en Schelde en wordt omgeven door water. De provincie bestaat uit meerdere eilanden, schiereilanden en een klein stukje vasteland. Het is verdeeld over drie regio’s: Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Noord- en Zuid-Beveland.

De kustlijn van Zeeland is ongeveer 650 kilometer lang en bestaat uit brede zandstranden, duinen en dijken. Het gebied is erg vlak, met een gemiddelde hoogte van slechts enkele meters boven zeeniveau. Door de ligging aan zee heeft Zeeland een maritiem klimaat met zachte winters en gematigde zomers.

Zeeland is een prachtige provincie in het zuidwesten van Nederland. Het is een regio die bekend staat om zijn prachtige stranden, pittoreske stadjes en unieke cultuur. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur of gewoon wilt ontspannen en genieten van de omgeving, Zeeland heeft voor iedereen wat leuks.

Provincie Zeeland Nederland

Bezienswaardigheden Zeeland

Deltawerken

De Deltawerken zijn waarschijnlijk de bekendste attractie van Zeeland en een van de grootste waterbouwkundige projecten ter wereld. Deze indrukwekkende constructies beschermen Nederland tegen overstromingen en zijn een technisch hoogstandje. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen en meer leren over de geschiedenis en het ontwerp van de Deltawerken.

Middelburg

Middelburg is de hoofdstad van Zeeland en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. De stad heeft vele historische gebouwen, waaronder het prachtige stadhuis en de Abdij van Middelburg. Bezoekers kunnen ook genieten van de vele cafés, restaurants en winkels in het gezellige stadscentrum. Ideaal voor een leuk dagje weg!

Veere

Veere is een charmant stadje aan de oever van het Veerse Meer en staat bekend om zijn historische gebouwen en mooie haven. Het stadje heeft een rijke geschiedenis en was ooit een belangrijke handelsstad. Bezoekers kunnen genieten van een wandeling door de smalle straatjes en langs de kades van de haven.

Neeltje Jans

Neeltje Jans is een kunstmatig eiland in de Oosterschelde dat een belangrijke rol speelt in de Deltawerken. Bezoekers kunnen hier meer leren over de geschiedenis en het ontwerp van de Deltawerken, en genieten van de vele attracties zoals de zeehonden- en zeeleeuwenshow en het waterpark.

Zeeuwse stranden

Zeeland heeft een aantal van de mooiste stranden van Nederland. Of je nu op zoek bent naar een rustig en afgelegen strand of een levendige badplaats, er is voor ieder wat leuks te doen. Enkele populaire stranden zijn het brede en uitgestrekte strand van Oostkapelle, het gezellige familie strand van Domburg en het trendy strand van Cadzand.

Zeeuwse natuur

Zeeland heeft ook veel te bieden voor natuurliefhebbers. Het is een regio met een gevarieerd landschap, van duinen en stranden tot bossen en moerassen. Bezoekers kunnen wandelen of fietsen door de prachtige natuurreservaten zoals het Nationaal Park Oosterschelde, de Kwade Hoek of de Braakman.

Watersport

Zeeland is de ideale bestemming voor watersportliefhebbers. Met de vele meren, kanalen en de uitgestrekte kustlijn is er genoeg te doen voor zowel beginners als gevorderde watersporters. Je kunt er onder andere zeilen, surfen, kajakken, kitesurfen, duiken en nog veel meer.

Watersnoodmuseum

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is een indrukwekkend museum dat gewijd is aan de watersnoodramp van 1953, die grote delen van Zeeland onder water zette. Het museum geeft een diepe kijk op deze gebeurtenis en de impact ervan op de regio en de rest van Nederland.