Home » Vakantiebestemmingen » Nederland » Zuid-Holland

Zuid-Holland

Zon, zee en strand in Zuid-Holland

Zuid-Holland is de ideale combinatie van water, natuur, zee, strand en stad. Van de spannende dichte begroeiing van Nationaal Park De Biesbosch tot adembenemende vergezichten over het water, je vindt het hier allemaal. Je kunt hier lekker wandelen of fietsen in de natuur, een heerlijke strandwandeling maken, genieten van de rust op een strandbedje en de gezellige drukte van de stad opzoeken.

Regio Zuid-Holland

Zuid-Holland is zeer gevarieerd en kent vele gezichten. Van de uitgestrekte Noordzee en grote rivieren aan de ene kant tot de dichte begroeiing van natuurgebieden als Nationaal Park De Biesbosch en van de drukke havens in Rotterdam tot de rustige weidse polders, je vindt het hier allemaal. Of het moderne Rotterdam tegenover het historische Dordrecht en Hellevoetsluis. Ook het prachtige Den Haag en de universiteitsstad Leiden zijn zeker de moeite waard. Juist de grote afwisseling en diversiteit maar de provincie Zuid-Holland populair en zoeken vele toeristen deze regio op.

Zuid-Holland is een provincie in het westen van Nederland, gelegen aan de Noordzeekust. Het grenst aan de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland en Noord-Brabant. De provincie heeft een oppervlakte van ongeveer 3.400 vierkante kilometer en is de dichtstbevolkte provincie van Nederland, met meer dan 3,7 miljoen inwoners.

De hoofdstad van Zuid-Holland is Den Haag, dat ook de derde grootste stad van Nederland is. Andere grote steden in de provincie zijn Rotterdam, Leiden, Delft, Gouda en Zoetermeer. Rotterdam is de grootste havenstad van Europa en een belangrijk economisch centrum van Nederland, ook voetbalt hier de club Feyenoord.

Zuid-Holland is een provincie in het westen van Nederland met veel bezienswaardigheden en attracties voor bezoekers. Of je nu houdt van geschiedenis, architectuur, cultuur, natuur of winkelen, er is voor iedereen wat leuks te doen in deze veelzijdige provincie.

Provincie Zuid-Holland Nederland

Bezienswaardigheden Zuid-Holland

Rotterdam

Rotterdam is de tweede grootste stad van Nederland en staat bekend om zijn moderne architectuur, dynamische haven en kosmopolitische sfeer. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Rotterdam is de Markthal, een overdekte markt waar je allerlei soorten verse producten en exotische gerechten kunt vinden. Ook de Euromast, de hoogste uitkijktoren van Nederland, moet je gezien hebben. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en de haven.

Den Haag

Den Haag is de hoofdstad van Zuid-Holland en de zetel van de Nederlandse regering en het parlement. Een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad is het Binnenhof, een middeleeuws complex van gebouwen dat nu gebruikt wordt als het politieke hart van Nederland. Ook het Vredespaleis, het internationale symbool van vrede en recht, is een belangrijke trekpleister in Den Haag. Andere hoogtepunten zijn het Mauritshuis, een museum met een indrukwekkende collectie van Hollandse meesters, en het strand van Scheveningen, een van de populairste en mooiste stranden van Nederland. Daarnaast kun je in Den Haag mooi winkelen en is het een bruisende stad.

Leiden

Leiden is een prachtige historische stad met een rijke geschiedenis en is het een echte studentenstad. De stad staat bekend om zijn grachten, hofjes, musea en historische gebouwen, waaronder de prachtige Pieterskerk en het stadhuis. Ook de botanische tuin van Leiden, de oudste van Nederland, is een bezoekje waard. In Leiden vind je ook het Rijksmuseum van Oudheden, met een indrukwekkende collectie van Egyptische, Griekse en Romeinse artefacten. Leiden is een mooie plek om een weekendje weg te gaan of een middagje te bezoeken.

Delft

Delft is een charmante stad met een rijk verleden en een beroemde traditie van keramiekproductie. De stad is vooral bekend vanwege de schilderachtige grachten, historische gebouwen en kerken. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Delft is de Nieuwe Kerk, waar veel leden van het Koninklijk Huis begraven liggen. Ook de Oude Kerk, het Prinsenhof Museum en de Koninklijke Porceleyne Fles, waar je het proces van Delfts Blauw keramiek kunt zien, zijn de moeite waard. Ook kun je er gezellig een middagje shoppen of een terrasje pakken.

Kinderdijk

Kinderdijk staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is een van de meest gefotografeerde plekken van Nederland. Het is een prachtig stukje landschap met 19 authentieke windmolens, die oorspronkelijk gebouwd zijn om het water te beheren. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie en trekt het veel bezoekers van over de hele wereld. Je kunt hier een rondleiding maken en meer leren over de geschiedenis en werking van deze prachtige molens.

Keukenhof

Keukenhof is een bloemenpark gelegen in Lisse, Zuid-Holland, dat elk jaar in het voorjaar geopend is. Het park staat bekend om zijn prachtige tulpenvelden en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. In Keukenhof vind je meer dan 7 miljoen bloembollen en 800 verschillende soorten tulpen, evenals vele andere bloemen en planten. Hier kun je heerlijk een middagje met je gehele gezin naar toe!

Gouda

Gouda is een charmante stad met een rijke geschiedenis en beroemde kaasmarkt. Het historische centrum van Gouda is gevuld met schilderachtige straatjes, grachten en historische gebouwen, waaronder de Sint-Janskerk met zijn prachtige glas-in-loodramen. Ook de kaasmarkt van Gouda, waar kaasboeren hun kazen uitstallen en verkopen, is een populaire attractie in de stad. Als je van kaas houdt dan moet je zeker Gouda hebben bezocht!

Schoonhoven

Schoonhoven staat bekend als de zilverstad van Nederland vanwege zijn rijke zilvergeschiedenis en zijn bloeiende zilverindustrie. In de stad vind je veel juweliers en zilverwinkels, evenals een zilvermuseum waar je meer kunt leren over de geschiedenis en productie van zilverwerk. Bezoek Schoonhoven als je meer wilt leren over zilver.