Home » Uittips » Veenvaart Zuidoost-Drenthe bestaat 10 jaar
Veenvaart bestaat 10 jaar -beste toeristische tips

Veenvaart Zuidoost-Drenthe bestaat 10 jaar

Nog eventjes en de Veenvaart, de waterweg tussen Nieuw-Amsterdam via Klazienaveen, langs het Veenpark in Barger-Compascuum naar Ter Apel, bestaat alweer 10 jaar. Volgens de Veenvaartcoöperatie, die verantwoordelijk was voor de promotie van de in 2013 gegraven vaarweg, is dat alle reden om deze mijlpaal te vieren.

Aan deze nieuwe waterweg liggen 8 dorpen: Nieuw-Amsterdam, Erica, Klazienaveen, Oranjedorp, Nieuw-Dordrecht, Klazienaveen-Noord, Barger-Compascuum en Emmer-Compascuum. De coöperatie wil in het najaar van 2022 alle dorpen benaderen om gezamenlijk een gigantisch feest te organiseren. Dit zal draaien rondom het 10-jarig bestaan van de Veenvaart. De Veenvaart heeft er namelijk voor gezorgd dat Zuidoost-Drenthe als vaarregio op de kaart is gezet. Redenen genoeg voor een feestje, aldus de coöperatie.

Rondje Drenthe over het water

De Veenvaart leent zich bij uitstek om de omgeving te verkennen en te genieten van het prachtige groen en het veenlandschap. Dat kan natuurlijk met een eigen boot, maar je kunt ook opstappen op de uit 1907 stammende snikke de ‘Johannes Veldkamp’. Vanaf het water heb je een schitterend uitzicht over de prachtige omgeving en kom je langs een aantal sluizen en dwars door het Veenpark in Barger-Compascuum. Een dagje Veenvaart is dus uitstekend te combineren met het Veenpark. Of breng eens een bezoekje aan het nabijgelegen Wildlands in Emmen of aan het ongekend mooie Bargerveen, een absolute toeristische parel om zowel te voet als op de fiets te verkennen.

Door de komst van de Veenvaart kun je nu een ‘rondje Drenthe’ varen en is er ook een directe aansluiting op het Duitse vaarwater.

Van Gogh Jaar 2023

In diverse dorpen, zoals Nieuw-Amsterdam en Klazienaveen, zijn er diverse voorzieningen voor de vaarrecreatie aangebracht. Nieuw-Amsterdam/Veenoord onderging een aantal jaren hiervoor zelf een complete facelift. Het is nu een ideale plek geworden om je boot aan te leggen. Van hieruit kun je uitstekend de regio verkennen met uitstapjes. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam of het Veenpark in Barger-Compascuum. In 2023 is ook het Van Gogh-jaar en dat is een uitgelezen mogelijkheid om hierbij aan te sluiten met de festiviteiten rond het 10-jarig jubileum van de Veenvaart.

Verdere ontwikkelingen van de Veenvaart

De gemeente gaat ook in Emmer-Compascuum de komende jaren vele miljoenen investeren in het openbaar gebied. Het Oosterdiep en de Hoofdvaart, beide maken ze deel uit van de Veenvaart, zullen hierbij worden verbreed. Tevens worden er 15 aanlegplaatsen en sanitaire voorzieningen geplaatst. Tevens zullen er straks rondvaarten worden gehouden. De bouw hiervan zal in 2023 beginnen..

De afgelopen 10 jaar voeren zo’n 20.000 boten over de Veenvaart. In het eerste jaar waren dat zo’n 3.000 scheepjes, later zakte dat af naar rond de 2.000 boten per jaar.

Deel dit bericht