Home » Uittips » Vlaams-Brabant
België Hageland wijngaard Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant

Verborgen pareltjes in de jongste provincie

Vlaams-Brabant is de op één na kleinste provincie in België. Het is in 1995 samen met Waals-Brabant ontstaan uit de splitsing van Brabant en is daarmee de jongste provincie. De hoofdstad is Leuven, een prachtige stad waar cultuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Historische huizen, de Grote Markt, het Groot Begijnhof, de Sint-Pieterskerk, stuk voor stuk de moeite waard. Andere noemenswaardige steden zijn Aarschot, Diest, Tienen, Halle en Vilvoorde.
Naast fietsen of wandelen in deze prachtige natuurrijke provincie met de vele schitterende bossen en natuurgebieden zijn er meer dan genoeg bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn.

België Leuven Vlaams-Brabant Kasteel Arenberg Katholieke Universiteit
Leuven

Bezienswaardigheden Vlaams-Brabant

Naast de mooie stad Leuven zijn ook de Abdijen van Grimbergen en Averbode, het Africamuseum in Tervuren en het Huis van de Toekomst in Vilvoorde populaire toeristische trekpleisters. Daarnaast kent deze provincie een aantal schitterende natuurgebieden. Denk hierbij aan het Hageland, met de Pellenberg, diverse heuvelruggen en de rivier de Velpe, Gete en Demer. Ook is het moerasachtig gebied Demerbroeken een bezoekje waard. Dat ontelbare plekjes biedt voor sprookjesachtige foto’s tussen het riet en de roofvogels in de graslanden. De Grote Getevallei is een prachtig gebied waar kinderen veel kunnen spelen en daarbij leren . Zo gaan ze al spelend over de interactieve paden en leren ze dingen over de flora en fauna. Vlakbij de Abdij van Averbode ligt een gevarieerd landschap met vele vennen en moerassen, geheten het Averbode Bos en Heide. En dan natuurlijk het Hallerbos, een echte must-see in Vlaams-Brabant. De bloeiende bloemen die een prachtige blauw-paarse bloemenzee vormen zijn adembenemend mooi. Daarnaast heb je nog het provinciedomein het Vinne, het Walenbos, de Wijngaardberg en de Plantentuin Meise, stuk voor stuk even mooi om te zien en lekker door te wandelen of fietsen.

Wil je eventjes iets anders dan de natuur? Dan kun je bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan het kasteel van Horst, een idyllische waterburcht uit de 13e eeuw, de Norbertijnenabdij in Averbode, waar de abdijkerk en het binnenplein vrij te bezoeken zijn, of het Meer van Genval (de Genvalsee of Lac de Genval), een zeer populaire toeristische trekpleister.

Andere pareltjes zijn het Zoniënwoud, de Moskesstraat, de wijngaard op de Wijnberg, de Toren ter Heyden en de indrukwekkende ijzersteenformaties in het Hageland die zijn ontstaan uit de toenmalige Diestiaanzee.

België Roosdaal Vlaams-Brabant Hertboommolen
Roosdaal Hertboommolen
Deel dit bericht