Home » Uittips » Waals-Brabant
België Waals-Brabant Wallon Dyle

Waals-Brabant

Rust en ruimte in de kleinste provincie van België

De provincie Waals-Brabant (Brabant Wallon) is met een lengte van 90 kilometer en een breedte van 40 kilometer de kleinste provincie in België. Het is in 1995 samen met
Vlaams-Brabant ontstaan uit de splitsing van Brabant en daarmee zijn ze de jongste provincies van België. De hoofdstad is Waver, dat gekozen is als hoofdstad vanwege de centrale ligging.

Het meest bekende aan Waals-Brabant is dat in 1815 Napoleon hier in Waterloo zijn strijd moest opgeven. De zacht glooiende heuvels waren destijds het toneel voor een hevige strijd. De slagvelden en vroegere boerderijen zijn nog steeds te bezoeken. Verder straalt het vriendelijke landschap rust en ruimte uit. Een absolute must om te bezoeken is de abdij van Villers-la-Ville, een magische plek met ruïnes, prachtige tuin en indrukwekkende wijngaarden. Dit kerkelijke bouwwerk is door veel schilders vastgelegd op het doek.

België Waals-Brabant Wallon Leeuw van Waterloo
Leeuw van Waterloo

Bezienswaardigheden Waals-Brabant

Het natuurlijk glooiende landschap is bij uitstek geschikt om te wandelen of te fietsen. Daarnaast vormt het een prachtige natuurlijke bedding voor golfbanen. Cultuurliefhebbers kunnen Louvain-la-Neuve, het ‘nieuwe Leuven’, de goed bereikbare en autovrije universiteitsstad, bezoeken. Hier bevindt zich ook het Hergé-museum voor de echte Kuifje-liefhebbers. Ook het glooiende, weidse landschap op het landgoed van Solvay, waar Stichting Folon bijzondere kunst van deze artiest heeft geplaatst, is de moeite waard.

Waals-Brabant is vooral een groene provincie dat enkele grote parken herbergt. Vele wandelaars trekken wekelijks door het Domein van Hélécine, het Domein van Le Bois des Rêves en het Solvaypark van Terhulpen. Daarnaast kent deze dynamische en veelzijdige provincie ook attracties zoals Walibi en Aventure Parc.

In het zacht glooiende landschap liggen diverse schilderachtige dorpjes verscholen. Stuk voor stuk prachtig om te zien en zeer geschikt voor een heerlijke wandeling langs en door de dorpjes. Schuif ook een aan voor een rijk gevulde tafel met overheerlijke plaatselijke producten als kazen, eendenlever, Tarte al Djote, verse groenten, bieren en chocolade.

In Walhain bevindt zich een monument dat in 1998 is opgericht en dat het echte geografische midden van België aangeeft.

De abdij van Villers, met de prachtige abdijkerk, is een zeer indrukwekkend bouwwerk die je eens bezocht moet hebben. De kerk is 94 meter lang en heeft booggewelven van 23 meter hoog. De bouw is in 1197 begonnen, toen nog in romaanse stijl. Tussen 1210 en 1267 is er verder gebouwd in gotische stijl. Dat maakt de abdijkerk van Villers het eerste gotische gebouw van België. Ook de imposante ruïnes van de refter en het gastenverblijf uit de 13e eeuw, van de kloostergang uit de 14e en 15 eeuw en van het classicistische abtenpaleis uit de 18e eeuw zijn prachtig om te zien.

België Waals-Brabant Wallon Ways
Ways
Deel dit bericht