Home » Uittips » Welke onbewoonde eilanden heeft Nederland?
Nederland Waddeneilanden Noorderhaaks - Razende Bol - zeehonden zee strand - Beste Toeristische Tips

Welke onbewoonde eilanden heeft Nederland?

Nederland heeft een aantal onbewoonde eilanden, elk met hun eigen unieke kenmerken en bezienswaardigheden. Hoewel sommige van deze eilanden niet toegankelijk zijn voor bezoekers, zijn er andere die wel open zijn voor toeristen om te verkennen. Hieronder vind je een lijst van de onbewoonde eilanden in Nederland die je kunt bezoeken en wat je er kunt doen.

Rottumerplaat

Rottumerplaat is een onbewoond eiland in de Waddenzee en behoort tot de Waddeneilanden, gelegen ten noorden van Rottumeroog. Het eiland is een beschermd natuurgebied en is voor publiek volledig afgesloten vanwege de gevoeligheid voor verstoring van trekvogels en zeehonden.

Rottumeroog

Rottumeroog is een ander onbewoond eiland in de Waddenzee, gelegen ten noorden van Schiermonnikoog. Het eiland is net als Rottumerplaat een beschermd natuurgebied en kan ook alleen onder begeleiding van een gids worden bezocht. Staatsbosbeheer organiseert op geregelde tijden, buiten het broedseizoen en tijdens laagwater, excursies voor groepen naar het eiland. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige natuur en de vele vogels die op het eiland broeden.

Griend

Griend is een kleine, begroeide Nederlandse zandplaat en is een restant van een vroeger groter eiland, gelegen tussen Harlingen en Terschelling. Het ligt ongeveer 12 kilometer ten zuidwesten van het waddeneiland Terschelling. Deze zandplaat maakt deel uit van de Grienderwaard en behoort tot de gemeente Terschelling. Griend is niet te bezoeken voor het gewone publiek. Wel zitten er tussen 15 april en 15 juli enkele vrijwillige vogelwachters op het eiland.

De Razende Bol / Noorderhaaks

De Razende Bol is een onbewoonde zandplaat dat ten zuidwesten van het Waddeneiland Texel ligt. Deze bijzondere parel in de verzameling natuurgebieden is al meer dan honderd jaar oud. Het eiland wordt ook wel Noorderhaaks genoemd. De Razende Bol heeft een heel groot oppervlakte: bij hoogwater is het eiland zo’n 700 hectare groot! De Razende Bol is een bijzondere parel in de verzameling natuurgebieden. De zandplaat staat voortdurend onder invloed van stroming en wind. De ligging verandert dan ook steeds. Langzaam schuift de Razende Bol op in de richting Texel.

Rijkswaterstaat houdt toezicht op dit eiland. Zij zorgen onder meer voor de handhaving van de rust en de bescherming van de broedende vogels en de rustende zeehonden. Van 15 mei tot 1 november is de noordzijde van het eiland voor bezoekers afgesloten. Daarbuiten kan het samen met een gids van Rijkswaterstaat worden bezocht. Bezoekers kunnen genieten van het prachtige uitzicht op de zee en de vele vogels die op het eiland broeden.

Marker Wadden

De Marker Wadden zijn een groep van vijf onbewoonde eilanden in het Markermeer, gelegen ten zuidoosten van Enkhuizen. Het eiland is een beschermd natuurgebied en kan worden bezocht met de veerboot vanuit Lelystad. Bezoekers kunnen genieten van de natuur en het landschap, en wandelen langs de uitgestrekte stranden en duinen.

Zuiderduintjes

Zuiderduintjes is een groep van vijf onbewoonde eilanden in de Noordzee, gelegen ten westen van Hoek van Holland. De eilanden zijn een beschermd natuurgebied en kunnen alleen worden bezocht met een speciale vergunning. Bezoekers kunnen genieten van het prachtige uitzicht op de zee en de vele vogels die op de eilanden broeden.

Onbewoonde eilanden bezoeken

Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze onbewoonde eilanden alleen kunnen worden bezocht met een speciale vergunning, terwijl andere onder begeleiding van een gids kunnen worden bezocht. Voor meer informatie over toegang en bezoekmogelijkheden kun je het beste de websites van de betreffende natuurorganisaties raadplegen.

Naast het genieten van de natuur en het landschap, zijn er ook verschillende activiteiten die je kunt ondernemen op de onbewoonde eilanden. Zo kun je er vogels spotten, wandelen, zwemmen, vissen, kamperen en zelfs picknicken. Het is echter belangrijk om de natuur te respecteren en geen schade aan te richten aan de flora en fauna van de eilanden.

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een bezoek aan een onbewoond eiland, vooral als je van plan bent om te kamperen. Zorg ervoor dat je voldoende eten, drinken en bescherming tegen de elementen meeneemt. Ook is het belangrijk om je aan de regels en voorschriften van het betreffende natuurgebied te houden en geen afval achter te laten op het eiland.

Deel dit bericht