Home » Uittips » West-Vlaanderen
België West-Vlaanderen Brugge

West-Vlaanderen

Interessant, lekker en mooi

De provincie West-Vlaanderen is de meest westelijk gelegen provincie van België. Het is de enige Belgische provincie die aan de Noordzee ligt. De hoofdstad van deze provincie is het prachtige Brugge. Andere leuke steden zijn Kortrijk, Oostende en Roeselare, stuk voor stuk ook de moeite waard.

West-Vlaanderen heeft heel veel interessant, lekkers en moois te bieden. Dat is iets wat de toeristen ook absoluut niet is ontgaan. Deze provincie herbergt enkele opmerkelijke plaatsen waar je met de taalgrens flirt en waar je de Westhoek aan je voeten ziet liggen. Je ziet er niets anders dan de kruinen van de bossen om je heen. Bovendien herbergt West-Vlaanderen zowel de kleinste stad van België als het laagste punt van België. Breng eens een bezoekje aan Gent, Antwerpen, Brugge, Brussel of Limburg en geniet van de culinaire hoogstandjes, de unieke landschappen en de ontelbaar vele historische bezienswaardigheden. Wil je eens typische streekgerechten eten, probeer dan eens de boerenpaté uit de Westhoek, het Vlaams roodbruin bier, de Torhoutse mosterd of het Belgische elixir. Ook de Vlaamse hoeveboter en grijze garnaal zijn overheerlijk.

België West-Vlaanderen Zee Kust Oostende
Oostende

Bezienswaardigheden West-Vlaanderen

De provincie West-Vlaanderen heeft een oppervlakte van 3.197 km² en telt meer dan 1,2 miljoen inwoners. Er is echt ontzettend veel te doen en te beleven, zowel voor een dagje uit, weekendje weg of voor een langere vakantie. Wat te denken van het Provinciaal Park Boeverbos in Sint-Andries, het Provinciaal Park Esenkasteel in Diksmuide of het Kasteelpark ‘t Hooghe met prachtige rozentuin in Kortrijk, stuk voor stuk absolute pareltjes.

De Kemmelberg is met z’n hoogte van 156 meter het hoogste punt van de provincie. Bovenop de berg staat de Belvédèretoren, van waaruit je een prachtige panorama-uitzicht hebt over de wijde omgeving. Je kunt er zelfs de kust zien, mits het helder weer is. Middels borden wordt aangegeven wat je allemaal kunt zien.
In het Kasteel Wijnendale vind je een museum waarin het echte leven in een kasteel wordt getoond. Je leert er alles over Leopold III tijdens de meidagen 1940, de graven van Vlaanderen en de hertogen van Bourgondië.
Het ontstaan van het Begijnhof van Kortrijk is een uniek verschijnsel voor de regio. De oorsprong gaat terug tot de 13e eeuw en kent een bewogen geschiedenis. Het 41 woningen tellende Begijnhof is een van de belangrijkste historische sites in de binnenstad. Het is eigenlijk een soort ‘stad in de stad’.
Ook zeker de moeite waard is het Koning Albert I-monument, dat op initiatief en met steun van de oudstrijdersverenigingen van de Eerste Wereldoorlog werd opgericht. De boorden van de IJzer vormden tijdens deze oorlog een grote rol, vandaar dat het standbeeld hier is neergezet.

België West-Vlaanderen Gent Kasteel Gravensteen
Kasteel Gravensteen Gent
Deel dit bericht